Smakosze.pl Przepisy Wyborne kluski leniwe w delikatnym sosie. Jesienny dodatek gwarantuje im niezwykły smak
Canva / 4u4me

Wyborne kluski leniwe w delikatnym sosie. Jesienny dodatek gwarantuje im niezwykły smak

29 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kluski leniwe nie musza występować jedynie w słodkiej odsłonie. Prezentujemy dzisiaj ich wytrawne oblicze. Delikatne kluski leniwe w aksamitnym sobie kurkowym są smacznym i prostym pomysłem na obiad. Dzięki temu przepisowi zrobisz doskonały użytek z zebranych leśnych skarbów.

Do przygotowania klusek leniwych w sosie kurkowym wykorzystujemy więcej twarogu, niż w innych przepisach tego typu. Dzięki temu danie dostarcza większą ilość białka, a także zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Wystarczy ulepić proste kluseczki z zaledwie 3 składników i podać je z wyśmienitym grzybowym sosem. Efekt "wow" gwarantowany.

Przepis na delikatne kluski leniwe z kurkami

Składniki na sos:

  • 4 garście kurek

  • 200 g gęstej śmietany 30%

  • 1 pęczek cebuli dymki

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • masło do smażenia

Składniki na kluski:

  • 200 g twarogu

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • sól i pieprz do smaku

  • woda do gotowania klusek

Jak zrobić pyszne kluski leniwe w sosie kurkowym?

Zacznij od przygotowania sosu do klusek leniwych. W tym celu na patelni rozgrzej łyżkę masła i wrzuć na nie oczyszczone kurki. Jeśli masz do dyspozycji małe egzemplarze, podsmażaj je w całości, zaś większe osobniki pokrój w drobniejsze kawałki . Grzyby oprósz niewielką ilością soli .

Kurki do klusek leniwych podsmażaj pod przykryciem do momentu, aż zaczną puszczać wodę . Wtedy zdejmij pokrywkę i pozwól wodzie odparować . W następnej kolejności dołóż na patelnię posiekane cebulki oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku . Smaż całość jeszcze przez chwilę.

Na patelnię wlej śmietanę 30% . Zamieszaj składniki, następnie dodaj garść listków z natki pietruszki . Sos do klusek leniwych dopraw do smaku i zagotuj .

Kiedy sos jest gotowy, możesz przygotować kluski leniwe . W misce wymieszaj ze sobą twaróg, mąkę oraz jajko . Masę dopraw do smaku za pomocą soli .

Ciasto na kluski leniwe wyłóż na blat kuchenny obsypany mąką . Wyrabiaj ręcznie do momentu, kiedy masa będzie gładka i spójna . Następnie uformuj z niej walec o średnicy ok. 2,5-3 cm i skośne odkrawaj od niego kolejne kluski .

W dużym garnku zagotuj 2 l osolonej wody . Na wrzątek wrzucaj kolejne partie klusek leniwych, od czasu do czasu delikatnie zamieszaj . Kluski leniwe wyławiaj po ok. 3 minutach od momentu wypłynięcia . Podawaj polane przygotowanym wcześniej sosem kurkowym i udekorowane posiekanym szczypiorkiem z cebulek . Pyszną jesienną wariacją na temat leniwych są te z dodatkiem suszonej śliwki . Leniwe są nie tylko kluski, ale także kotlety .

Canva / akibarubensztain
Canva / akibarubensztain

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy