Wyborne kluski leniwe w delikatnym sosie. Jesienny dodatek gwarantuje im niezwykły smak
Kluski leniwe nie musza występować jedynie w słodkiej odsłonie. Prezentujemy dzisiaj ich wytrawne oblicze. Delikatne kluski leniwe w aksamitnym sobie kurkowym są smacznym i prostym pomysłem na obiad. Dzięki temu przepisowi zrobisz doskonały użytek z zebranych leśnych skarbów.
Do przygotowania klusek leniwych w sosie kurkowym wykorzystujemy więcej twarogu, niż w innych przepisach tego typu. Dzięki temu danie dostarcza większą ilość białka, a także zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Wystarczy ulepić proste kluseczki z zaledwie 3 składników i podać je z wyśmienitym grzybowym sosem. Efekt "wow" gwarantowany.
Przepis na delikatne kluski leniwe z kurkami
Składniki na sos:
-
4 garście kurek
-
200 g gęstej śmietany 30%
-
1 pęczek cebuli dymki
-
1 pęczek natki pietruszki
-
2 ząbki czosnku
-
sól i pieprz do smaku
-
masło do smażenia
Składniki na kluski:
-
200 g twarogu
-
1/2 szklanki mąki
-
1 jajko
-
sól i pieprz do smaku
-
woda do gotowania klusek
Jak zrobić pyszne kluski leniwe w sosie kurkowym?
Zacznij od przygotowania sosu do klusek leniwych. W tym celu na patelni rozgrzej łyżkę masła i wrzuć na nie oczyszczone kurki. Jeśli masz do dyspozycji małe egzemplarze, podsmażaj je w całości, zaś większe osobniki pokrój w drobniejsze kawałki . Grzyby oprósz niewielką ilością soli .
Kurki do klusek leniwych podsmażaj pod przykryciem do momentu, aż zaczną puszczać wodę . Wtedy zdejmij pokrywkę i pozwól wodzie odparować . W następnej kolejności dołóż na patelnię posiekane cebulki oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku . Smaż całość jeszcze przez chwilę.
Na patelnię wlej śmietanę 30% . Zamieszaj składniki, następnie dodaj garść listków z natki pietruszki . Sos do klusek leniwych dopraw do smaku i zagotuj .
Kiedy sos jest gotowy, możesz przygotować kluski leniwe . W misce wymieszaj ze sobą twaróg, mąkę oraz jajko . Masę dopraw do smaku za pomocą soli .
Ciasto na kluski leniwe wyłóż na blat kuchenny obsypany mąką . Wyrabiaj ręcznie do momentu, kiedy masa będzie gładka i spójna . Następnie uformuj z niej walec o średnicy ok. 2,5-3 cm i skośne odkrawaj od niego kolejne kluski .
W dużym garnku zagotuj 2 l osolonej wody . Na wrzątek wrzucaj kolejne partie klusek leniwych, od czasu do czasu delikatnie zamieszaj . Kluski leniwe wyławiaj po ok. 3 minutach od momentu wypłynięcia . Podawaj polane przygotowanym wcześniej sosem kurkowym i udekorowane posiekanym szczypiorkiem z cebulek . Pyszną jesienną wariacją na temat leniwych są te z dodatkiem suszonej śliwki . Leniwe są nie tylko kluski, ale także kotlety .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: