Smakosze.pl
Sycące i ekspresowe kotlety leniwe z piekarnika

canva/nadianb

Sycące i ekspresowe kotlety leniwe z piekarnika przyciągają same pochwały. Prościej się nie da

30 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Zapraszamy na sycące i ekspresowe kotlety leniwe z piekarnika. Przyciągają same pochwały, bo są bardzo smaczne i nie da się ich prościej przygotować. Skorzystaj z naszego przepisu, a otrzymasz doskonały obiad bez pryskania tłuszczu, czyszczenia i pilnowania patelni.

Jak zwykle robicie kotlety mielone? Wyrabiacie mielone mięso z kilkoma dodatkami, formujecie kotlety, panierujecie i smażycie? Czas to zmienić i zastąpić smażenie pieczeniem. Będzie nie tylko zdrowiej, ale też prościej. Pieczonych mielonych nie trzeba bowiem specjalnie pilnować, w zasadzie robią się same.

pieczarki z patelni

Prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą aromatyczne i chrupiące

CZYTAJ DALEJ

Przepis na leniwe kotlety z piekarnika

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 5 dag wędzonego boczku

  • 1 nieduża cebula

  • 1 jajko

  • 4-5 łyżek tartej bułki

  • ok. 100 ml mleka

  • 1 ząbek czosnku

  • zioła prowansalskie

  • papryka słodka i ostra

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie ekspresowych kotletów

Boczek pokrój w kostkę, wsyp na zimną patelnię, smaż, aż wytopi się część tłuszczu. Cebulę pokrój w kostkę, dodaj do boczku, smaż, aż boczek i cebula lekko się zrumienią. Wystudź.

Cebulę i boczek dodaj do mielonego mięsa razem z jajkiem, tartą bułką, mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Dokładnie wyrób mięsną masę.

Z mięsnej masy formuj w dłoniach nieduże kotlety. Ułóż je w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Kotlety wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz je 20 minut. Po tym czasie obróć kotlety i piecz jeszcze 20-25 minut, aż lekko się zrumienią.

W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na kotlety mielone po grecku, a także na kotlety mielone z kiszoną kapustą.

pieczone kotlety mielone

canva/Yana Gayvoronskaya


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki?

Przepisy

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków

Czytaj więcej >
Omlet z szynką

Przepisy

Prosty i pożywny omlet z szynką. Doskonały pomysł na szybkie śniadanie

Czytaj więcej >
Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej

Przepisy

Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej. Aromatyczną przekąskę na mundial przygotujesz w pół godziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiący, pieczony kurczak, czyli pyszny obiad bez wysiłku. Tajemnicą smaku jest aromatyczna marynata

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >