Wyborne naleśniki na majonezie - wyjdą bosko aksamitne
Z dżemem, twarożkiem, owocami czy warzywami — naleśniki można podawać na wiele sposobów. Właśnie dlatego, są tak lubiane i często smażone. Dziś prezentujemy wam przepis na wyborne naleśniki na majonezie. Wyjdą bosko aksamitne, zaskoczą was też doskonałym smakiem.
Naleśniki są tak proste, a takie doskonałe. Aż trudno uwierzyć, że z mąki, jajek i mleka może powstać coś tak smacznego i uniwersalnego. Do przygotowania dzisiejszych naleśników użyjemy jednak nieco zmodyfikowanych składników, dzięki czemu naleśniki będą jeszcze lepsze.
Niektórzy jedzą naleśniki bez żadnych dodatków, inni na szybko smarują je dżemem czy serkiem homogenizowanym. Jednak z naleśników można też zrobić krokiety, zapiekankę, makaron, a nawet tort. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.
Wyborne naleśniki na majonezie — wyjdą bosko aksamitne
Składniki:
-
2 jajka
-
szczypta soli
-
1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego
-
1 łyżka cukru wanilinowego
-
2 łyżki majonezu
-
2 szklanki dobrze ciepłej wody
-
1 szklanka mąki pszennej
-
duża szczypta proszku do pieczenia
-
2 łyżki oleju
Przygotowanie naleśników na majonezie
Jajka wybij do miski. Dodaj szczyptę soli, cukier trzcinowy i wanilinowy, a także majonez. Zmiksuj na gładką masę.
Dodaj ciepłą wodę, ponownie zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlej olej, zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je na 15 minut.
Patelnię rozgrzej, posmaruj olejem przy użyciu pędzelka. Wylej porcję ciasta, rozprowadź je równomiernie po patelni, wykonując koliste ruchy.
Naleśniki smaż, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmuj je na talerz i układaj w stosik, by nie obeschły. Jedz z ulubionymi dodatkami.
Po więcej naleśnikowych inspiracji zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na naleśniki z sadzonym jajkiem , a także na puszyste naleśniki amerykańskie .
Źródło zdjęcia: canva/George Dolgikh
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: slodkoslodka