Smakosze.pl Przepisy Wyborne naleśniki na majonezie - wyjdą bosko aksamitne
canva/us32

Wyborne naleśniki na majonezie - wyjdą bosko aksamitne

18 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Z dżemem, twarożkiem, owocami czy warzywami — naleśniki można podawać na wiele sposobów. Właśnie dlatego, są tak lubiane i często smażone. Dziś prezentujemy wam przepis na wyborne naleśniki na majonezie. Wyjdą bosko aksamitne, zaskoczą was też doskonałym smakiem.

Naleśniki są tak proste, a takie doskonałe. Aż trudno uwierzyć, że z mąki, jajek i mleka może powstać coś tak smacznego i uniwersalnego. Do przygotowania dzisiejszych naleśników użyjemy jednak nieco zmodyfikowanych składników, dzięki czemu naleśniki będą jeszcze lepsze.

Niektórzy jedzą naleśniki bez żadnych dodatków, inni na szybko smarują je dżemem czy serkiem homogenizowanym. Jednak z naleśników można też zrobić krokiety, zapiekankę, makaron, a nawet tort. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.

Wyborne naleśniki na majonezie — wyjdą bosko aksamitne

Składniki:

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 szklanki dobrze ciepłej wody

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • duża szczypta proszku do pieczenia

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie naleśników na majonezie

Jajka wybij do miski. Dodaj szczyptę soli, cukier trzcinowy i wanilinowy, a także majonez. Zmiksuj na gładką masę.

Dodaj ciepłą wodę, ponownie zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlej olej, zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je na 15 minut.

Patelnię rozgrzej, posmaruj olejem przy użyciu pędzelka. Wylej porcję ciasta, rozprowadź je równomiernie po patelni, wykonując koliste ruchy.

Naleśniki smaż, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmuj je na talerz i układaj w stosik, by nie obeschły. Jedz z ulubionymi dodatkami.

Po więcej naleśnikowych inspiracji zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na naleśniki z sadzonym jajkiem , a także na puszyste naleśniki amerykańskie .

ciasto naleśnikowe
ciasto naleśnikowe

Źródło zdjęcia: canva/George Dolgikh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkoslodka

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy