Wyborny przepis na czosnek marynowany w ziołach. Letni hit nad hity
Czosnek jest wyrazistym i pełnym charakteru warzywem, które pasuje do wielu dań. Tym razem proponujemy wam przygotowanie go w formie pysznego marynowanego specjału z dodatkiem ziół i aromatycznej wędzonej papryki. Będzie idealny zarówno na letniego grilla jak i do makaronów i sałatek. Koniecznie spróbujcie.
Czosnek w ziołach to znakomita przekąska, a także wyborny dodatek do rozmaitych dań. Aromatyczny rarytas z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Wystarczy odrobina oliwy, przyprawy w proszku i czas, a w waszej kuchni zagości prawdziwy smakołyk. Skusicie się?
Przepis na aromatyczny czosnek w ziołach
Składniki:
-
5 sporych główek czosnku
-
1 szklanka oleju rzepakowego
-
1 łyżka ziół prowansalskich
-
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
Przygotowanie:
Czosnek pozbawiamy zewnętrznej łupiny, a następnie dzielimy go na ząbki i obieramy je. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej oczyszczony czosnek i gotujemy około 2 minut.
Odcedzamy, a następnie przelewamy warzywo zimną wodą. Przenosimy je do słoików. Olej łączymy z ziołami prowansalskimi i papryką. Wlewamy go do słoików, a następnie zakręcamy je. Naczynia umieszczamy w ciemnym i dość chłodnym miejscu na 1-2 miesiące.
Wskazówka:
Przygotowany czosnek warto zapasteryzować. W tym celu w dużym garnku podgrzewamy wodę. Gdy osiągnie temperaturę zbliżoną do przetworów, umieszczamy je wewnątrz, wcześniej przykrywając dno gazą lub ściereczką. Zagotowujemy i pozostawiamy na 10 minut. Wyjmujemy i studzimy po ustawieniu do góry dnem.
Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na wyśmienite pieczone ziemniaki , a także niezawodny sposób na placki z dodatkiem marchewki .
Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Idealne ogórki kiszone według siostry Anastazji. Już wiadomo, co jest tajemnicą ich smaku
-
Zachwycająca mizeria po włosku. Zapomnisz o innych surówkach
Źródło: mniammniam