Smakosze.pl Przepisy Wyborny przepis na czosnek marynowany w ziołach. Letni hit nad hity
canva/HandmadePictures

Wyborny przepis na czosnek marynowany w ziołach. Letni hit nad hity

9 maja 2022

Czosnek jest wyrazistym i pełnym charakteru warzywem, które pasuje do wielu dań. Tym razem proponujemy wam przygotowanie go w formie pysznego marynowanego specjału z dodatkiem ziół i aromatycznej wędzonej papryki. Będzie idealny zarówno na letniego grilla jak i do makaronów i sałatek. Koniecznie spróbujcie.

Czosnek w ziołach to znakomita przekąska, a także wyborny dodatek do rozmaitych dań. Aromatyczny rarytas z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Wystarczy odrobina oliwy, przyprawy w proszku i czas, a w waszej kuchni zagości prawdziwy smakołyk. Skusicie się?

Przepis na aromatyczny czosnek w ziołach

Składniki:

  • 5 sporych główek czosnku

  • 1 szklanka oleju rzepakowego

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej

Przygotowanie:

Czosnek pozbawiamy zewnętrznej łupiny, a następnie dzielimy go na ząbki i obieramy je. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej oczyszczony czosnek i gotujemy około 2 minut.

Odcedzamy, a następnie przelewamy warzywo zimną wodą. Przenosimy je do słoików. Olej łączymy z ziołami prowansalskimi i papryką. Wlewamy go do słoików, a następnie zakręcamy je. Naczynia umieszczamy w ciemnym i dość chłodnym miejscu na 1-2 miesiące.

Wskazówka:

Przygotowany czosnek warto zapasteryzować. W tym celu w dużym garnku podgrzewamy wodę. Gdy osiągnie temperaturę zbliżoną do przetworów, umieszczamy je wewnątrz, wcześniej przykrywając dno gazą lub ściereczką. Zagotowujemy i pozostawiamy na 10 minut. Wyjmujemy i studzimy po ustawieniu do góry dnem.

Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na wyśmienite pieczone ziemniaki , a także niezawodny sposób na placki z dodatkiem marchewki .

Czosnek w ziołach pasuje do wielu dań
Czosnek w ziołach pasuje do wielu dań

Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy