Smakosze.pl

canva/George Dolgikh

Bosko chrupiące pieczone ziemniaki. Idealny dodatek do obiadu

21 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ziemniaki z pieca są jednym z prostszych w przygotowaniu obiadowych dodatków. Jeśli będą chrupiące i aromatyczne mogą również stanowić samodzielną przekąskę. Zdradzamy pyszny sposób na ich przygotowanie w marynacie bogatej w czosnek i paprykę. Odrobina mąki ziemniaczanej, jaka w niej wykorzystamy, nada przyjemnej chrupkości. Spróbujecie?

Ziemniaki z pieca sprawdzą się zarówno jako pyszny dodatek do pieczonych mięs — np. do tej karkówki — czy warzyw, jak i sycąca przekąska, która zaspokoi głód po południu. Przygotujcie je w aromatycznej marynacie z odrobiną mąki ziemniaczanej, a będą chrupiące jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten patent.

Przepis na chrupiące ziemniaki z pieca

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy je i osuszamy. Następnie kroimy je w ćwiartki lub na grubsze frytki. W większym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z dodatkiem łyżeczki soli i pokrojonych ząbków czosnku.

Dodajemy ziemniaki i gotujemy je przez 5 - 10 minut pod przykryciem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza. W kubku lub szklance łączymy oliwę, słodką paprykę, granulowany czosnek i mąkę ziemniaczaną.

Mieszankę dodajemy do przestudzonych ziemniaków, a następnie przenosimy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 40-50 min aż ziemniaki będą rumiane. Doprawiamy pieprzem i podajemy z ulubionymi dodatkami np. z wegańskim majonezem .

Wskazówka: jeżeli lubicie wyraziste w smaku ziemniaki, możecie zamienić czosnek granulowany na odrobinę ostrej papryki w proszku. Innym sposobem będzie przygotowanie majonezu ze świeżym chilli.

Ziemniaki z pieca pasują do wielu dań
Ziemniaki z pieca pasują do wielu dań

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznieczyprzepysznie

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >