Bosko chrupiące pieczone ziemniaki. Idealny dodatek do obiadu
Ziemniaki z pieca są jednym z prostszych w przygotowaniu obiadowych dodatków. Jeśli będą chrupiące i aromatyczne mogą również stanowić samodzielną przekąskę. Zdradzamy pyszny sposób na ich przygotowanie w marynacie bogatej w czosnek i paprykę. Odrobina mąki ziemniaczanej, jaka w niej wykorzystamy, nada przyjemnej chrupkości. Spróbujecie?
Ziemniaki z pieca sprawdzą się zarówno jako pyszny dodatek do pieczonych mięs — np. do tej karkówki — czy warzyw, jak i sycąca przekąska, która zaspokoi głód po południu. Przygotujcie je w aromatycznej marynacie z odrobiną mąki ziemniaczanej, a będą chrupiące jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten patent.
Przepis na chrupiące ziemniaki z pieca
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki czosnku granulowanego
sól i pieprz w ilości do smaku
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy je i osuszamy. Następnie kroimy je w ćwiartki lub na grubsze frytki. W większym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z dodatkiem łyżeczki soli i pokrojonych ząbków czosnku.
Dodajemy ziemniaki i gotujemy je przez 5 - 10 minut pod przykryciem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza. W kubku lub szklance łączymy oliwę, słodką paprykę, granulowany czosnek i mąkę ziemniaczaną.
Mieszankę dodajemy do przestudzonych ziemniaków, a następnie przenosimy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 40-50 min aż ziemniaki będą rumiane. Doprawiamy pieprzem i podajemy z ulubionymi dodatkami np. z wegańskim majonezem.
Wskazówka: jeżeli lubicie wyraziste w smaku ziemniaki, możecie zamienić czosnek granulowany na odrobinę ostrej papryki w proszku. Innym sposobem będzie przygotowanie majonezu ze świeżym chilli.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: pysznieczyprzepysznie