Smakosze.pl Przepisy Wydrąż cukinię i wypchaj tym farszem po brzegi. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Fot. YouTube/Kulinarik kenner

Wydrąż cukinię i wypchaj tym farszem po brzegi. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

3 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zastanawiasz się, co można zrobić z cukinii na obiad? Koniecznie poznaj przepis i na jego podstawie przygotuj fantastyczne danie, które zachwyci każdego smakosza. Sposób nie jest skomplikowany i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wypróbuj go, a taki obiad podasz nieraz.

Co można zrobić z cukinii na obiad?

Cukinia to doskonałe warzywo, z którego można przygotować wiele smacznych dań. Przepisów i pomysłów z wykorzystaniem tego warzywa jest naprawdę wiele. Jednak najsmaczniejszym i najbardziej zachwycającym sposobem jest ten na faszerowaną cukinię.

Patent jest genialny, a w dodatku nie wymaga wiele poświecenia i umiejętności. Przygotuj taką cukinię na obiad , a domownicy oniemieją z zachwytu i poproszą o dokładkę. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.

wydrążenie cukini.jpg
Fot. YouTube/Kulinarik kenner
Weź banany i owiń folią w ten sposób. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki

Cukinia to podstawa

Niewątpliwe istotnym składnikiem jest cukinia. Ważne są także pozostałe składniki, z których przygotujesz smaczny farsz. To właśnie on tworzy i gwarantuje obłędny smak całego dania. Wszystkie potrzebne produkty umieszczono na liście poniżej. Przygotuj je, a później zrób z nich obłędnie dobry obiad. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kulinarik kenner , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 2 młode ziemniaki
  • 3 łyżki kaszy
  • 150 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 300 ml wody
  • pieprz
  • sól

Przepis na faszerowaną cukinię

Cukinie dokładnie umyj, a następnie każdą z nich przekrój, dzieląc ją na trzy części. Następnie za pomocą łyżki wydrąż środki każdej części. Do miski wsyp nieugotowaną kaszę oraz włóż mielone mięso. Cebulę pokrój na kawałki, a następnie zblenduj ją i dodaj do mięsa. Umytą natkę pietruszki posiekaj i razem z pieprzem solą, mieloną paprykę wsyp do miski. Dodaj także łyżkę przecieru pomidorowego i wymieszaj wszystkie składniki na jednolity farsz.

Wypełnij nim wydrążone kawałki cukinii. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na patelni . Następnie ustaw na nich faszerowane warzywo. Do miski wlej wodę i dodaj łyżkę przecieru. Wymieszaj składniki, a kiedy się połączą, zalej nimi cukinie. Całość gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, do czasu aż warzywa zmiękną. Gotowe danie podawaj na obiad i podziwiaj jak szybko znika z talerzy. Sprawdź, ile grzyby kosztują w tym roku oraz poznaj danie z makaronu i jajek .

gotowa cukinia.jpg
Fot. YouTube/Kulinarik kenner
Wsyp to do masy na mielone, wymieszaj i poczekaj 15 minut. Kotlety będą cudownie soczyste
Sypię do garnka z gotującą się fasolką szparagową. Dzięki temu nie jest łykowata
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy