Weź banany i owiń folią w ten sposób. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Czy twoje banany zaraz po zakupie brązowieją? Można temu zaradzić. Wystarczy zastosować jeden prosty trik, który przeciwdziała pojawianiu się plam na bananach. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie będziesz przechowywać bananów inaczej.
Banany podatne na brązowienie
Banany to owoc uwielbiany przez wszystkich. Jest doceniany nie tylko ze względu na smak, ale też ze względu na uniwersalność. Można przygotować z niego wiele słodkich przekąsek. Dodany do ciasta, czy owsianki sprawi, że oba dania będą sycące i odpowiednio słodkie.
Niestety banany narażone są na brązowienie. Plamy pojawiają się wraz z procesem dojrzewania. Jeżeli są tylko na skórce, to nie należy się przejmować. Gorzej, kiedy cały miąższ jest czarny, co oznacza, że owoc gnije. Na szczęście da się temu przeciwdziałać.
Wsyp to do masy na mielone, wymieszaj i poczekaj 15 minut. Kotlety będą cudownie soczysteFolia jest niezwykle skuteczna
Rozwiązaniem okazuje się folia spożywcza. Nie chodzi jednak o to, aby zawinąć nią cały owoc. Patent polega na tym, że za pomocą folii zawija się tylko końcówkę, która łączy je w kiść. W tym celu poprowadź folię pomiędzy bananami i szczelnie zawiń górną część banana, który łączy owoce. W ten sposób przechowuj banany, a nigdy się nie zepsują w tak krótkim czasie.
Dlaczego banany w ogóle brązowieją?
Pewnie zastanawiasz się, jak folia spożywcza zawinięta w ten sposób, może uchronić owoce przed zepsuciem? Aby to zrozumieć, należy poznać powód, przez który banany w ogóle brązowieją. Dzieje się tak, ponieważ z górnej części banana, czyli tam, gdzie znajduje się jego twardsza końcówka, wydziela się gaz etylenowy.
Jest to naturalny proces podczas dojrzewania owoców. Jednak to on odpowiada, za pojawienie się brązowych plam. Można ten proces opóźnić stosując powyższą metodę. Wypróbuj ją, a już nigdy nie przechowasz banków inaczej. Sprawdź, co dodać do mielonych, aby były soczyste oraz dowiedz się, czego Strzelczyk szuka w restauracjach.