Wyjątkowa jajecznica z dodatkiem ziela angielskiego
W wolne świąteczne dni mamy zdecydowanie więcej czasu, aby celebrować śniadanie. Warto zaskoczyć bliskich wyjątkowym przepisem na klasyczną jajecznicę z niezwykle aromatycznym dodatkiem.
Jakie są zalety ziela angielskiego?
Ziele angielskie to przyprawa, która niemal na pewno gości w naszej kuchni. Przypomina pieprz , a smakuje i pachnie jak połączenie gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu, goździków i jałowca.
Przyprawa ma wiele cennych właściwości odżywczych. Jej działanie można porównać do prozdrowotnych zalet goździków (szerzej pisaliśmy o nich tutaj ). Ziele angielskie pozytywnie wpływa na nasze trawienie . Pomaga także w przyswajaniu przez nasz organizm selenu i witamin z grupy B.
Ziele angielskie ma szerokie zastosowanie w kuchni. Podkręca smak zup, gulaszy i sosów. Co się stanie, gdy dodamy je do jajecznicy? Popularna śniadaniowa potrawa zyska nową aromatyczną odsłonę. Podajemy przepis na to pyszne danie z tym niezwykłym dodatkiem.
Aromatyczna wersja jajecznicy
Jakich będziemy potrzebować składników?
-
3 jajka
-
łyżka masła
-
garść natki pietruszki lub sezonowej rzeżuchy
-
zmielone ziele angielskie
-
pieprz i sól do smaku
Sposób wykonania:
Wbij jajka do oddzielnego naczynia i wymieszaj je tak, aby powstał jednolity płyn. Na rozgrzaną patelnię wyłóż łyżkę masła. Gdy się roztopi, rozprowadź je po całym naczyniu. Zmiel kilka ziarenek ziela angielskiego w młynku do kawy lub do pieprzu .
Wlej na patelnię roztrzepane jajka. Gdy zaczną gęstnieć, dodaj do nich przyprawy: świeżo zmielone ziele angielskie, pieprz oraz sól . Po ścięciu się jajek ściągnij patelnię z palnika i jeszcze raz wymieszaj całe danie.
Gotową jajecznicę posyp posiekaną natką pietruszki lub wiosenną rzeżuch ą. Danie podawaj ze świeżym pieczywem.
Polecamy również przepis na jajka po lyońsku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło:przyprawowy.pl/ shareinfo