Zdrowotne właściwości skorupek z jajek
Skorupka jajka to w ogromnej części wapń, który jest dodatkowo łatwo przyswajalny przez organizm człowieka. Minerał ten gra bardzo ważną rolę w budowaniu kości, a także pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, który lepiej przewodzi impulsy elektryczne.
W jednej skorupce znaleźć można dwa razy więcej wapnia niż zalecana dawka dzienna dla dorosłego człowieka. Przygotowanie ich w taki sposób, aby były jadalne, jest bardzo proste, dzięki czemu każdy może cieszyć się zdrowymi kośćmi, zębami oraz innymi pozytywnymi efektami.
Jak oporządzić skorupki, aby były jadalne?
Cały proces jest banalnie prosty i wymaga jedynie posiadania piekarnika. Skorupki po jajkach należy na początku bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, aby pozbyć się wszelkich pozostałości po wnętrzu jajka. W międzyczasie warto nagrzać piekarnik do 350 stopni Celsjusza, aby ograniczyć czas.
Źródło: canva.com/chamillewhite
Rozłóż skorupki na blaszce do pieczenia i włóż ją do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu sproszkuj skorupki w moździerzu kuchennym i przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Wysoka temperatura wyjaławia produkt i zapewnia bezpieczeństwo.
Korzyści płynące z jedzenia skorupek
Największą zaletą jest oczywiście wzmocnienie kości, zębów oraz stawów. Skorupki stymulują wzrost chrząstki, a także zwiększają gęstość i wytrzymałość kości. Dzięki temu szkielet chroniony jest przed osteoporozą, czyli zredukowaniem masy kości w odniesieniu do normy dla danego wieku.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy rady Roberta Makłowicza, które pozwolą ugotować najlepsze parówki. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby pozwalające na wyeliminowanie problemu pękających skorupek jaj podczas gotowania.
Proszek skorupkowy nadaje się także do pielęgnacji skóry oraz włosów. Można sporządzać z niego maseczki, które nadają skórze blasku, redukują stany zapalne. Proszek nakładany na włosy wzmacnia je, dodaje blasku, objętości i eliminuje rozdwajające się końcówki.
Jak wygodnie jeść skorupki
Mało kto lubi chrupać suche skorupki, które trzeszczą w zębach, a niektórych mogą nawet odrzucać. Po sproszkowaniu zadanie staje się jednak o wiele łatwiejsze, ponieważ drobny miał można dodać do swoich ulubionych potraw, koktajli czy smoothie.
Doskonałą metodą jest podczas miksowania warzyw, owoców, ziół i innych składników na smoothie, dodanie jednej łyżki rozdrobnionych skorupek. Podczas picia napoju nie odczujesz żadnej różnicy, z tego powodu taki sposób uznawany jest za najwygodniejszy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zywienie.medonet.pl; onet.pl