Smakosze.pl
Skorupki po jajkach - co z nimi zrobić?

AH86, Getty Images

Zdrowotne właściwości skorupek z jajek

4 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jajka gotowane są o poranku przez praktycznie wszystkich - posiadają wysoką zawartość substancji odżywczych, przez co stanowią doskonałe śniadanie. Jeśli po obraniu ich wyrzucasz skorupki do kosza na śmieci, popełniasz wielki błąd. Po odpowiednim sprepar

Skorupka jajka to w ogromnej części wapń, który jest dodatkowo łatwo przyswajalny przez organizm człowieka. Minerał ten gra bardzo ważną rolę w budowaniu kości, a także pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, który lepiej przewodzi impulsy elektryczne.

W jednej skorupce znaleźć można dwa razy więcej wapnia niż zalecana dawka dzienna dla dorosłego człowieka. Przygotowanie ich w taki sposób, aby były jadalne, jest bardzo proste, dzięki czemu każdy może cieszyć się zdrowymi kośćmi, zębami oraz innymi pozytywnymi efektami. 

Jak oporządzić skorupki, aby były jadalne?

Cały proces jest banalnie prosty i wymaga jedynie posiadania piekarnika. Skorupki po jajkach należy na początku bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, aby pozbyć się wszelkich pozostałości po wnętrzu jajka. W międzyczasie warto nagrzać piekarnik do 350 stopni Celsjusza, aby ograniczyć czas. 

Źródło: canva.com/chamillewhite

Rozłóż skorupki na blaszce do pieczenia i włóż ją do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu sproszkuj skorupki w moździerzu kuchennym i przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Wysoka temperatura wyjaławia produkt i zapewnia bezpieczeństwo.

Korzyści płynące z jedzenia skorupek

Największą zaletą jest oczywiście wzmocnienie kości, zębów oraz stawów. Skorupki stymulują wzrost chrząstki, a także zwiększają gęstość i wytrzymałość kości. Dzięki temu szkielet chroniony jest przed osteoporozą, czyli zredukowaniem masy kości w odniesieniu do normy dla danego wieku.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy rady Roberta Makłowicza, które pozwolą ugotować najlepsze parówki. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby pozwalające na wyeliminowanie problemu pękających skorupek jaj podczas gotowania. 

Proszek skorupkowy nadaje się także do pielęgnacji skóry oraz włosów. Można sporządzać z niego maseczki, które nadają skórze blasku, redukują stany zapalne. Proszek nakładany na włosy wzmacnia je, dodaje blasku, objętości i eliminuje rozdwajające się końcówki. 

Jak wygodnie jeść skorupki

Mało kto lubi chrupać suche skorupki, które trzeszczą w zębach, a niektórych mogą nawet odrzucać. Po sproszkowaniu zadanie staje się jednak o wiele łatwiejsze, ponieważ drobny miał można dodać do swoich ulubionych potraw, koktajli czy smoothie. 

Doskonałą metodą jest podczas miksowania warzyw, owoców, ziół i innych składników na smoothie, dodanie jednej łyżki rozdrobnionych skorupek. Podczas picia napoju nie odczujesz żadnej różnicy, z tego powodu taki sposób uznawany jest za najwygodniejszy. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.medonet.pl; onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Wiśnie mają wiele zalet

Zdrowie

Wyjątkowe właściwości wiśni

Czytaj więcej >
Imbir nie dla każdego

Zdrowie

Przeciwwskazania do spożywania imbiru, czosnku i kurkumy

Czytaj więcej >
Obiad

Zdrowie

Czego lepiej nie robić po obfitym obiedzie?

Czytaj więcej >
Miód ma mnóstwo właściwości

Zdrowie

Niezwykłe działanie miodu z dodatkiem soli himalajskiej

Czytaj więcej >
Dieta - co jeść?

Zdrowie

Jadłospis 14-dniowej diety japońskiej

Czytaj więcej >
Sok z ziemniaka może Cię zaskoczyć

Zdrowie

Niezwykłe zalety picia soku z ziemniaka

Czytaj więcej >