Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowa surówka z kapusty pekińskiej autorstwa siostry Anastazji
ARTUR BARBAROWSKI/East News; canva/Mariha-kitchen, Getty Images

Wyjątkowa surówka z kapusty pekińskiej autorstwa siostry Anastazji

17 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Obiad bez surówki jest niepełnym posiłkiem, dlatego praktycznie w każdym domu przygotowuje się ją codziennie. Siostra Anastazja zdaje sobie z tego sprawę, dlatego stworzyła wyjątkowy przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Dodaje do niej paprykę, marchew i jabłko, co jest znakomitym połączeniem.

Surówka siostry Anastazji charakteryzuje się ogromną chrupkością, soczystością i różnorodnością smaków. Duża ilość świeżych warzyw i owoców to także konieczność, aby zachować dobre zdrowie i kondycję - z nich pochodzi w końcu znaczna część witamin.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska

  • 1 czerwona papryka

  • 1 duże jabłko

  • 1 marchew

  • dwie łyżki oliwy

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy

Przygotowanie rozpocznij od oderwania z kapusty wierzchnich liści, które mogą mieć defekty. Następnie umyj ją pod bieżącą wodą, przetnij na pół i poszatkuj. Wygodnie kroi się kapustę mandoliną do warzyw.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój na cienkie paseczki. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko również umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce.

Do miski wrzuć kapustę, paprykę, marchew, jabłko, sól, świeżo mielony czarny pieprz, oliwę i dokładnie całość wymieszaj. Wstaw surówkę do lodówki na 30 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować surówkę z pora i jabłka. Ten tekst wyjawia przepis na prozdrowotną surówkę z pora i selera.

Surówka z kapusty pekińskiej

Źródło zdjęcia: canva/ch__ch, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: moje-pasje.info

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy