Jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole?
Rosół gotujemy na dużej ilości mięsa i warzyw. Niektórzy lubią je potem zjeść, innym gotowany kurczak czy wołowina nie bardzo smakują. Dlatego dziś powiemy wam, jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Będzie pyszny i doskonały na kanapki, a dzięki temu rozwiązaniu w waszej kuchni nic się nie zmarnuje.
Jeśli często przyrządzacie rosół, gotowane mięso może się zwyczajnie przejeść domownikom. Nawet jeśli je lubią. Na szczęście, z takiego mięsa, a także z warzyw pozostałych po rosole, można przygotować kilka potraw. Jakich? Na przykład farsz do pierogów, pastę na kanapki czy właśnie pasztet.
Jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole?
Składniki:
ok. 1 kg gotowanego mięsa po rosole
warzywa gotowane z rosołu, np. 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera
1 cebula
olej
2 jajka
gałka muszkatołowa
pieprz ziołowy
pieprz, sól
tarta bułka do formy
Przygotowanie pasztetu
Gotowane mięso oddziel od kości, usuń chrząstki. Pokrój je na kawałki, włóż do miski malaksera. Dodaj ugotowane warzywa z rosołu.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij na 2-3 łyżkach oleju. Dodaj do mięsa i warzyw, całość rozdrobnij, by powstała niezbyt gładka masa.
Dodaj do niej jajka, wymieszaj. Powstałą masę dopraw gałką muszkatołową, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i solą.
Keksówkę wysmaruj olejem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej mięsno-warzywną masę. Wierzch wyrównaj. Pasztet piecz ok. 70 minut w 180 st. C.
Jeśli szukasz innych pomysłów na wykorzystanie mięsa i warzyw po rosole, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na krokiety z mięsem po rosole, a także na galaretę z mięsem po rosole.
Źródło zdjęcia: canva/ajafoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: to-co-lubie-gotuje Zapraszamy na nasz Instagram