Smakosze.pl
mięso i warzywa z rosołu

canva/margouillatphotos

Jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole?

3 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Rosół gotujemy na dużej ilości mięsa i warzyw. Niektórzy lubią je potem zjeść, innym gotowany kurczak czy wołowina nie bardzo smakują. Dlatego dziś powiemy wam, jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Będzie pyszny i doskonały na kanapki, a dzięki temu rozwiązaniu w waszej kuchni nic się nie zmarnuje.

Jeśli często przyrządzacie rosół, gotowane mięso może się zwyczajnie przejeść domownikom. Nawet jeśli je lubią. Na szczęście, z takiego mięsa, a także z warzyw pozostałych po rosole, można przygotować kilka potraw. Jakich? Na przykład farsz do pierogów, pastę na kanapki czy właśnie pasztet.

flaczki

Czym przyprawić i jak zagęścić flaki?

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole?

Składniki:

  • ok. 1 kg gotowanego mięsa po rosole

  • warzywa gotowane z rosołu, np. 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera

  • 1 cebula

  • olej

  • 2 jajka

  • gałka muszkatołowa

  • pieprz ziołowy

  • pieprz, sól

  • tarta bułka do formy

Przygotowanie pasztetu

Gotowane mięso oddziel od kości, usuń chrząstki. Pokrój je na kawałki, włóż do miski malaksera. Dodaj ugotowane warzywa z rosołu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij na 2-3 łyżkach oleju. Dodaj do mięsa i warzyw, całość rozdrobnij, by powstała niezbyt gładka masa.

Dodaj do niej jajka, wymieszaj. Powstałą masę dopraw gałką muszkatołową, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i solą.

Keksówkę wysmaruj olejem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej mięsno-warzywną masę. Wierzch wyrównaj. Pasztet piecz ok. 70 minut w 180 st. C.

Jeśli szukasz innych pomysłów na wykorzystanie mięsa i warzyw po rosole, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na krokiety z mięsem po rosole, a także na galaretę z mięsem po rosole.

pasztet

pasztet

Źródło zdjęcia: canva/ajafoto

Najgorsze dodatki do kawy

Nigdy nie dodawaj ich do kawy, konsekwencje mogą być opłakane. Ujawniamy listę najgorszych dodatków

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie bez niej udanego dnia. Niestety, niektóre dodatki mogą sprawić, że kawa nie wyjdzie nam na dobre. Czego lepiej unikać? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: to-co-lubie-gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >