Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowa wigilijna zupa z suszonych grzybów
canva/Dar1930

Wyjątkowa wigilijna zupa z suszonych grzybów

20 grudnia 2021

W wielu domach zamiast barszczu na stole pojawia się grzybowa. Ta aromatyczna zupa jest naprawdę prosta w przyrządzeniu. Najtrudniejszym etapem jest namoczenie grzybów. W naszej recepturze zdradzamy sekret, dzięki któremu danie zawsze się uda. Spróbujcie koniecznie.

Używanie suszonych grzybów wymaga nieco wprawy. Z naszymi wskazówkami dotyczącymi moczenia i gotowania tego specjału z pewnością sobie poradzicie i zrobicie grzybową tak pyszną, że wasi goście będą domagać się dokładek.

Przepis na wyborną świąteczną zupę grzybową

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów

  • 130 g korzenia marchewki

  • 65 g korzenia pietruszki

  • 60 g korzenia selera

  • 60 g cebuli

  • 3 średnie ząbki czosnku

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól o pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszka

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • po 2 czubate łyżki mąki pszennej i kwaśnej śmietany 18%

  • makaron do podania

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalewamy zimną wodą wieczorem, w przeddzień gotowania zupy. Następnie dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły.

Zbieramy pianę z wierzchu płynu, a ugotowane skarby lasu odcedzamy. Zachowujemy cały wywar z gotowania. 2 łyżki miękkich grzybów wykorzystamy w tym przepisie, a reszta przyda się do innych zup czy wigilijnych dań.

Wszystkie jarzyny obieramy i kroimy w większe słupki. Wrzucamy je do wywaru, dolewamy wody i podgrzewamy. Cebulę obieramy i siekamy, a odłożone 2 łyżki grzybów drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej.

Podsmażamy cebulkę. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i grzybki. Śmietanę mieszamy z mąką i stopniowo dodajemy do wywaru — nie chcemy, by się zwarzyła. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Przed podaniem wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Najlepiej smakuje z delikatnym makaronem pszennym np. z łazankami czy nitkami. Wybierzcie te bez jaj w składzie, a każdy będzie zadowolony.

Wskazówka: jeśli chcemy, by zupa była wegańska, śmietanę zastąpmy roślinnym nabiałem. Doskonale sprawdzi się śmietanka kokosowa, która jest równie gęsta co oryginał i ma bardzo zbliżony smak.

Moczenie grzybów
Namocz grzyby wieczorem i kolejnego dnia zrób zupę

Źródło zdjęcia: canva/Robi_J

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy