Wyjątkowa wigilijna zupa z suszonych grzybów
W wielu domach zamiast barszczu na stole pojawia się grzybowa. Ta aromatyczna zupa jest naprawdę prosta w przyrządzeniu. Najtrudniejszym etapem jest namoczenie grzybów. W naszej recepturze zdradzamy sekret, dzięki któremu danie zawsze się uda. Spróbujcie koniecznie.
Używanie suszonych grzybów wymaga nieco wprawy. Z naszymi wskazówkami dotyczącymi moczenia i gotowania tego specjału z pewnością sobie poradzicie i zrobicie grzybową tak pyszną, że wasi goście będą domagać się dokładek.
Przepis na wyborną świąteczną zupę grzybową
Składniki:
-
100 g suszonych grzybów
-
130 g korzenia marchewki
-
65 g korzenia pietruszki
-
60 g korzenia selera
-
60 g cebuli
-
3 średnie ząbki czosnku
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
-
sól o pieprz w ilości do smaku
-
posiekana natka pietruszka
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
po 2 czubate łyżki mąki pszennej i kwaśnej śmietany 18%
-
makaron do podania
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy zimną wodą wieczorem, w przeddzień gotowania zupy. Następnie dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły.
Zbieramy pianę z wierzchu płynu, a ugotowane skarby lasu odcedzamy. Zachowujemy cały wywar z gotowania. 2 łyżki miękkich grzybów wykorzystamy w tym przepisie, a reszta przyda się do innych zup czy wigilijnych dań.
Wszystkie jarzyny obieramy i kroimy w większe słupki. Wrzucamy je do wywaru, dolewamy wody i podgrzewamy. Cebulę obieramy i siekamy, a odłożone 2 łyżki grzybów drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej.
Podsmażamy cebulkę. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i grzybki. Śmietanę mieszamy z mąką i stopniowo dodajemy do wywaru — nie chcemy, by się zwarzyła. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Najlepiej smakuje z delikatnym makaronem pszennym np. z łazankami czy nitkami. Wybierzcie te bez jaj w składzie, a każdy będzie zadowolony.
Wskazówka: jeśli chcemy, by zupa była wegańska, śmietanę zastąpmy roślinnym nabiałem. Doskonale sprawdzi się śmietanka kokosowa, która jest równie gęsta co oryginał i ma bardzo zbliżony smak.
Źródło zdjęcia: canva/Robi_J
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis