Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowe pierogi nadziewane szczawiem. Idealne na lekki obiad
canva/Nadanka

Wyjątkowe pierogi nadziewane szczawiem. Idealne na lekki obiad

2 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Maj to sezon na szczaw. Z liści przygotujesz rewelacyjny farsz do pierogów, które zachwycą swoim smakiem całą rodzinę. Poznaj przepis na wyjątkowe, wiosenne danie, czyli pierogi nadziewane szczawiem, palce lizać.

Szczaw jest rośliną sezonową, rosnącą również na łąkach przez cały maj. Warto więc wybrać się na spacer z dala od miast i dróg, aby zerwać roślinę, z której przygotujemy między innymi pyszną zupę i lekkie pierogi.

Domowe pierogi z farszem z liści szczawiu, masłem i czosnkiem to danie, które musi pojawić się w moim domu każdej wiosny. Pirogi są niezwykle delikatne, a podane z posiekanym koperkiem lub okraszane cebulką błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.

Ze szczawiu przygotujesz również przecier do zrobienia zupy lub pierogów zimą- tu poznasz przepis na przecier ze szczawiu , zachowa świeżość do następnego sezonu.

Czy szczaw jest zdrowy? Kto nie powinien jeść szczawiu?

Szczaw zawiera wiele cennych witamin i minerałów, w tym żelazo, witaminy z grupy B, witaminę C, potas i magnez. Wspiera więc pracę układu nerwowego, serca, reguluje ciśnienie i produkcję krwi, wzmacnia koncentrację.

Musimy pamiętać jednak, że w liściach znajdują się również szczawiany, których nadmiar może powodować między innymi powstawanie kamieni nerkowych i problemy z układem mięśniowym. Roślina jest zdrowa, ale musimy jeść ją w rozsądnych ilościach.

Ze szczawiu powinny całkowicie zrezygnować osoby cierpiące na dnę moczanową, choroby nerek, osteoporozę, a także małe dzieci i kobiety w ciąży . Szczaw wypłukuje również wapń z organizmu.

Pierogi nadziewane szczawiem

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g mąki pszennej

  • 200 ml gorącej wody

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • szczypta soli do ciasta

  • łyżka masła

  • 2 ząbki czosnku

  • pęczek świeżego szczawiu

  • sól, pieprz do smaku

  • koperek lub cebulka z masłem do podania

Jak zrobić pierogi nadziewane szczawiem?

Na początku zrób ciasto na pierogi: mąkę przesyp na stolnicę, dodaj olej, szczyptę soli i gorącą wodę. Całość zagnieć ręcznie, wyrób kulę i odstaw na 15 minut w suche i ciepłe miejsce, aby ciasto odpoczęło.

W tym czasie przygotuj farsz: liście szczawiu umyj, osusz, odetnij ogonki i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę i zeszklij na maśle, następnie dodaj szczaw i smaż na wolnym ogniu, aż zmięknie. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, odstaw. Ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką, następnie przy pomocy szklanki wykrawaj kółka.

Na każde kółko wyłóż przygotowany farsz i sklej boki. Pierogi wrzuć do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj kilka minut, do wypłynięcia. Pierogi podaj z posiekanym koperkiem lub zeszkloną na maśle cebulką, smacznego.

Pierogi ze szczawiem okraszane cebulką

Źródło zdjęcia: canva/ YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl, zdrowie.radiozet.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy