Smakosze.pl
obraz 2021-06-23 114920

Zdjęcie z filmu na kanale Uwaga Babcia Gotuje na Youtube

Jak przygotować szczaw do słoików?

23 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Szczaw najczęściej jadamy wiosną i latem, gdy mamy dostęp do świeżej rośliny. Aby móc cieszyć się jego smakiem i właściwościami przez cały rok, warto przygotować szczaw w słoikach. Dzięki temu przetrwa długie miesiące, a ugotowanie zupy czy sosu zajmie kilka chwil.

Szczaw jest cennym składnikiem diety głównie z powodu bardzo dużego poziomu witaminy C, którą zawiera. Ponadto można znaleźć w nim potas, żelazo i przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami. Sprawdza się także w leczeniu kaszlu i kataru, dlatego można podawać go w czasie przeziębienia czy grypy. 

Zrobienie przetworów ze szczawiu jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalistycznych czynności. Bardzo ważnym aspektem jest pasteryzacja, aby na przestrzeni miesięcy, zawartość słoików nie zepsuła się.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.

Przepis na szczaw w słoikach

Składniki:

  • dwa kg szczawiu

  • pół litra wody

  • dwie łyżki soli

Zacznij od bardzo dokładnego opłukania liści i łodyg szczawiu. Warto zrobić to porządnie, gdyż nie ma niczego gorszego niż chrzęszczący między zębami piasek, podczas jedzenia szczawiowej. Pozbądź się dużych łodyg.

Projekt bez tytułu - 2021-06-22T151504.098

Czy można kisić ogórki w czasie burzy?

CZYTAJ DALEJ

Liście i mniejsze łodygi pokrój w niewielkie kawałki. Przełóż je do garnka, zalej wodą i dopraw solą. Postaw garnek na palniku i ustaw go na pełną moc. Gdy zawartość naczynia zagotuje się, zmniejsz ogień i gotuj kilkanaście minut.

Po ugotowaniu przelej szczaw do słoików, które są czyste i wyparzone. Zakręć je, przełóż do garnka z gotującą się wodą i pasteryzuj przez 30 minut. Odłóż je dnem do góry, przykryj kocem i zostaw na całą noc.

Projekt bez tytułu (72)

Źródło: Dzevoniia, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojewypiekiidomowegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >