Jak przygotować szczaw do słoików?
Szczaw najczęściej jadamy wiosną i latem, gdy mamy dostęp do świeżej rośliny. Aby móc cieszyć się jego smakiem i właściwościami przez cały rok, warto przygotować szczaw w słoikach. Dzięki temu przetrwa długie miesiące, a ugotowanie zupy czy sosu zajmie kilka chwil.
Szczaw jest cennym składnikiem diety głównie z powodu bardzo dużego poziomu witaminy C, którą zawiera. Ponadto można znaleźć w nim potas, żelazo i przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami. Sprawdza się także w leczeniu kaszlu i kataru, dlatego można podawać go w czasie przeziębienia czy grypy.
Zrobienie przetworów ze szczawiu jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalistycznych czynności. Bardzo ważnym aspektem jest pasteryzacja, aby na przestrzeni miesięcy, zawartość słoików nie zepsuła się.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.
Przepis na szczaw w słoikach
Składniki:
dwa kg szczawiu
pół litra wody
dwie łyżki soli
Zacznij od bardzo dokładnego opłukania liści i łodyg szczawiu. Warto zrobić to porządnie, gdyż nie ma niczego gorszego niż chrzęszczący między zębami piasek, podczas jedzenia szczawiowej. Pozbądź się dużych łodyg.
Liście i mniejsze łodygi pokrój w niewielkie kawałki. Przełóż je do garnka, zalej wodą i dopraw solą. Postaw garnek na palniku i ustaw go na pełną moc. Gdy zawartość naczynia zagotuje się, zmniejsz ogień i gotuj kilkanaście minut.
Po ugotowaniu przelej szczaw do słoików, które są czyste i wyparzone. Zakręć je, przełóż do garnka z gotującą się wodą i pasteryzuj przez 30 minut. Odłóż je dnem do góry, przykryj kocem i zostaw na całą noc.
Źródło: Dzevoniia, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mojewypiekiidomowegotowanie.pl