Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy napar wzmacniający odporność z liści laurowych i goździków
canva/Victorburnside

Wyjątkowy napar wzmacniający odporność z liści laurowych i goździków

10 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli czujesz się osłabiona albo dopadło cię przeziębienie, możesz zastosować prostą, domową terapię. Przygotuj wyjątkowy napar z liści laurowych i goździków. Pij go dwa razy dziennie, a wzmocni twoją odporność i zadziała przeciwbólowo. Niewiele kosztuje i jest na wyciągnięcie ręki.

Chociaż w aptekach można kupić lekarstwa na różne dolegliwości, to nie są one tanie, ani obojętnie dla zdrowia. Dlatego na początku infekcji warto przetestować leki z kuchennej półki. Syropy i napary bazujące na miodzie, warzywach czy przyprawach są nie tylko skuteczne, ale też całkiem smaczne.

Wyjątkowy napar wzmacniający odporność z liści laurowych i goździków

Składniki:

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 goździki

  • 300 ml wody

Przygotowanie naparu

Listki laurowe wrzuć do rondelka, zalej zimną wodą, zagotuj na niedużym ogniu. Gotuj je jeszcze 5 minut.

Rondelek zdejmij z ognia, do wywaru dodaj goździki. Rondelek przykryj, odstaw na 15 minut, by napar naciągnął. Napar przecedź.

Przygotowany, ciepły napar pij dwa razy dziennie w okresie osłabienia i infekcji. Nie pij go jednak dłużej niż 10 dni, bo w nadmiarze może szkodzić.

Właściwości herbatki z liści laurowych i goździków

Napar z liści laurowych i goździków dobrze radzi sobie z dolegliwościami towarzyszącymi przeziębieniu i grypie. Działa kojąco na układ oddechowy, zwalcza bakterie.

Herbatka ma też działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Pomoże przy bólach kręgosłupa i stawów.

Po więcej receptur na domowe syropy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na syrop chrzanowy , a także na syrop z cebuli .

napar
napar

Źródło zdjęcia: canva/ClaudioBeduschi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy