Jak zrobić syrop chrzanowy?
Sezon infekcji w pełni. Jesienna pogoda niestety sprzyja przeziębieniom. Ciężko się przed nimi ustrzec, ale można spróbować zatrzymać ich rozwój. Najlepiej domowymi sposobami, bo nawet jak nie pomogą, to na pewno nie zaszkodzą. Zobacz jak zrobić syrop chrzanowy, który jest doskonały do walki z przeziębieniem.
Choć w aptece można kupić mnóstwo leków, które pomogą przy przeziębieniu, spróbuj domowych sposobów. Będą o wiele tańsze, bezpieczniejsze dla zdrowia, a często też smaczniejsze. Nasz syrop chrzanowy, raczej nie należy do tych ostatnich, ale za to jest bardzo skuteczny.
Jak zrobić syrop chrzanowy?
Składniki:
kawałek korzenia chrzanu, ok. 20 dag
4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
ok. 2/3 szklanki naturalnego miodu
3/4 szklanki przegotowanej, zimnej wody
Przygotowanie syropu chrzanowego
Korzeń chrzan obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Najlepiej trzyj go na balkonie lub w okularach basenowych, bo ostrość chrzanu potrafi wyciskać łzy.
Chrzan przełóż do kubka miksującego. Dodaj sok z cytryny, miód i wodę. Całość dokładnie zmiksuj. Pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej, by składniki dobrze się przegryzły.
Syrop przecedź przez sitko wyłożone gazą. Osad dokładnie odciśnij. Płyn wlej do wyparzonego słoiczka, zakręć, wstaw do lodówki.
Dawkowanie syropu: dorośli powinni pić 3 razy dziennie po łyżce syropu rozcieńczonego w przegotowanej, letniej wodzie. Dzieciom syrop podaje się 3 razy dziennie po 1 łyżeczce, po wcześniejszym rozcieńczeniu syropu mlekiem lub przegotowaną, letnią wodą.
Po więcej antyprzeziębieniowych receptur zapraszamy na naszą stronę. Dowiesz się z niej np. jak przygotować babciny syrop z czosnku, a także jak zrobić syrop z cebuli.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se