Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Esencjonalny, pełen smaku rosół z piekarnika

Esencjonalny, pełen smaku rosół z piekarnika

Rosół pieczony
canva/Mariha-kitchen

Rosół wcale nie jest tak prosty w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Istotne są zarówno proporcje składników, jak i ich jakość oraz sposób obróbki. Aby uprościć sobie przygotowanie tej tradycyjnej potrawy, warto mięso oraz warzywa upiec przed gotowaniem. Wydłuży to czas przyrządzenia, ale zaowocuje głębszym smakiem i pięknym kolorem dania.

Mięsa po pieczeniu nie będzie trzeba szumować podczas gotowania zupy. Warzywa ulegną karmelizacji i będą pięknie złociste, dzięki czemu rosół nabierze bursztynowej barwy, nieosiągalnej bez dodatków w przypadku gotowania potrawy. Pieczony rosół będzie miał też wiele smaku. Zalet jest tyle, że naprawdę warto spróbować.

Przepis na aromatyczny pieczony rosół

Składniki:

  • 2 kg mieszanego mięsa na rosół np. skrzydełek, korpusu czy udek z kurczaka, kawałków mięsa wołowego czy szyjek z indyka

  • 3 średnie marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 10-15 cm kawałek pora

  • ćwiartka korzenia selera

  • 2 średnie cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu

  • 3 litry wody w temperaturze pokojowej

  • sól w ilości do smaku

Do podania:

  • ulubiony makaron

  • posiekana natka pietruszki

  • talarki pieczonej marchewki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Mięso i włoszczyznę opłukujemy, rozdrabniamy i układamy na wyłożonej folią aluminiową blasze lub wkładamy do naczynia żaroodpornego. Najlepiej ułożyć je tak, aby utworzyły jedną warstwę. Składniki delikatnie oprószamy solą.

Pieczemy przez 30-60 minut. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości kawałków mięsa i warzyw. Podpieczone i rumiane porcje rosołowe wyjmujemy z piekarnika i przekładamy je do dużego garnka.

Całość zalewamy wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5-2 godziny lub dłużej, zależnie od preferencji. Po godzinie sprawdzamy, jak smakuje i doprawiamy solą. Podajemy z makaronem, natką pietruszki i talarkami z marchewki.

Wskazówka: Ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty możemy podprażyć na suchej patelni przed dodaniem. Dzięki temu ich smak będzie wyraźniejszy.

Na naszej stronie znajdziecie także porady, które pomogą wam wybrać produkty do przygotowania pysznego rosołu. W tym artykule wyjaśniamy jakie mięso warto kupić, by był najsmaczniejszy. Tu natomiast podpowiadamy jak przygotować pyszny domowy makaron do podania.

Warzywa rosołowe na blacie
Upieczenie warzyw do rosołu pozwoli nadać mu wyjątkowego koloru i aromatu

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wilkuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram