Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy przepis na barszcz ze szczawiu
canava/Tatiana Volgutova

Wyjątkowy przepis na barszcz ze szczawiu

26 maja 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Barszcz ze szczawiu to staropolska zupa, która do dziś cieszy się ogromną popularnością. To wręcz idealna propozycja na lekki, sezonowy obiad. Podajemy najlepszy przepis na to cudowne, lekkie danie.

Przepis na barszcz ze szczawiu

Składniki:

  • kilogram szczawiu lub przecier ze szczawiu

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g masła

  • 1,2 l bulionu

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • 4 jajka na twardo

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób wykonania:

Dokładnie opłukaj i osącz szczaw na sicie, a następnie go dokładni posiekaj. Obierz dwa ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę. W garnku roztop połowę masła, podduś na nim rozdrobniony czosnek i szczaw i zalej je gorącym bulionem. Gotuj zupę przez 2 minuty, a następnie ją zmiksuj .

Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Podawaj ją z ugotowanymi na twardo jajkami oraz kromkami pełnoziarnistego pieczywa . Dlaczego ten pierwszy dodatek jest niezbędny w barszczu ze szczawiu?

Dlaczego dodajemy jajko do zup na bazie szczawiu?

Dodajemy jajko do zupy szczawiowej nie tylko ze względu na walory smakowe. Potrafi ono zneutralizować szkodliwy wpływ szczawianów. Jest ono cennym źródłem wapnia. Gdy zjemy tak podaną zupę, nie musimy się obawiać, że coś nam może zaszkodzić.

Sam kwas szczawianowy może źle wpływać na przyswajanie magnezu i wapnia oraz powodować powstawanie kamieni nerkowyc h, dlatego przygotowując potrawy na jego bazie koniecznie musimy zwrócić uwagę na to, aby znajdowały się w nim składniki, które zneutralizują jego szkodliwe działanie.

Sposób przygotowania [EMBED-19]

Sposób przygotowania barszcz szczawiowego obejrzysz również na kanale Wiejskie Inspiracje na You Tube.

Polecamy również przepisy na inne pyszne zupy. Na naszej stronie znajdziecie m.in. wyjątkowy przepis na krem pomidorowy oraz botwinkę .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se / haps

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy