Zupa krem pomidorowa z mozzarellą

Zupa krem pomidorowa z mozzarellą
Czy jest ktoś, kto nie kocha pomidorowej? Przygotowanej na bazie rosołu albo w wersji wege, z makaronem lub ryżem, uwielbiają ją wszyscy: i dzieci, i dorośli. Gęsty krem z pomidorów to smaczny i prosty wariant tej zupy w włoskim wydaniu.
Włoska zupa pomidorowa krem z mozzarellą
Tradycyjną polską pomidorówkę przygotowujemy na bulionie mięsno-warzywnym z dodatkiem pomidorów lub koncentratu pomidorowego, zazwyczaj zabielana jest śmietaną i zagęszczana mąką. We Włoszech popularny jest krem z pomidorów pozbawiony w zasadzie większości tuczących dodatków, oparty niemal w całości na warzywach i tym, co w nich najcenniejsze. Pierwsze skrzypce grają soczyste, dojrzałe pomidory zmiksowane na gęstą masę, z dodatkiem soli, poprószone świeżo mielonym pieprzem, podawane z ziołową oliwą z oliwek, listkami bazylii albo z pesto bazyliowym. W upalne dni serwuje się krem pomidorowy na zimno jako lekki, orzeźwiający posiłek, w chłodniejsze podaje na ciepło jako cudownie rozgrzewającą zupę.
Zupa krem z pomidorów z kulkami mozzarelli – przepis
Nasza propozycja to zupa będąca trochę tak pomiędzy tradycyjną zupą pomidorową a klasycznym gęstym kremem – nie tak ascetyczna w składniki jak krem, ale zdecydowanie bardziej gęsta i pożywna niż zwykła pomidorówka.
Składniki:
5 dużych pomidorów pozbawionych skórek i pestek
lub 2 puszki pomidorów razem z sokiem
700 mln dowolnego bulionu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
Biała część pora
Kawałek selera
Sól, pieprz
Szczypta cukru
Suszone oregano
Świeża bazylia
50 ml śmietany 18%
W garnku na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie pokrojone na mniejsze części pietruszkę, marchewkę, selera i pora. Całość smażymy kilka minut często mieszając, po czym dodajemy pomidory, chwilę przesmażamy, dodajemy bulion, sól, pieprz, oregano i cukier i gotujemy do miękkości warzyw ok. 15-20 min. Ugotowaną zupę miksujemy razem z kilkoma listkami świeżej bazylii. Jeśli nie udało nam się usunąć z pomidorów wszystkich gniazd nasiennych zupę po zmiksowaniu możemy przecedzić przez sitko. Na koniec dodajemy śmietanę.
Podajemy w miseczkach razem z kulkami mozzarelli lub mozzarellą startą na tarce, dekorujemy listkami bazylii i świeżo mielonym pieprzem. Pod wpływem temperatury ser zacznie się topić, ale nie rozpuści się całkowicie.
Zupa krem pomidorowa z serem mozzarella jest mocno warzywna, kremowa i delikatna. Jeśli chcemy, aby była bardziej wyrazista i jeszcze bardziej rozgrzewająca dodajemy do niej – na etapie podsmażania warzyw – pół łyżeczki papryczki chili.
Jeśli nie mamy świeżej bazylii zupę pomidorową podajemy z listkami pietruszki. Możemy posypać ją również lekko podpieczonymi na patelni orzechami włoskimi, podawać samą lub z grzankami z masłem ziołowym i czosnkowym.
Zupa krem paprykowo-pomidorowa z mozzarellą
Świetnym kompanem dla pomidorów w kuchni zawsze jest papryka. Ten duet idealnie zagra również w zupie. Jak przyrządzić zupę krem paprykowo-pomidorową? Wystarczy zmniejszyć ilość pomidorów i zastąpić je pozbawionymi pestek kawałkami czerwonej papryki, najlepiej w proporcji pół na pół. Taka zupa będzie jeszcze bardziej warzywna, aromatyczna i odżywcza.



































