Smakosze.pl
mszyce

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Polezone TV

Niezwykłe zastosowanie popularnej przyprawy w ogrodzie

26 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Mszyce są zmorą każdego ogrodnika. Niepozorne owady mogą zniszczyć nasze grządki i ogródki. Ledwo ucieszymy się listkami na naszych roślinach, a już zaatakuje je inwazja niepozornych owadów. Całe szczęście jest prosty sposób, aby temu zaradzić.

Mszyce potrafią skutecznie zepsuć humor każdego ogrodnika. Te niewielkie owady potrafią doprowadzić do naprawdę sporych szkód. Mszyce potrafią spowolnić wzrost roślin oraz ograniczyć ich owocowanie.

Całe szczęście istnieje prosty sposób, aby pozbyć się tego uciążliwego problemu. Co ciekawe pomocna może okazać się popularna przyprawa, która z pewnością gości w naszej kuchni.

Prosty sposób na pozbycie się mszyc z naszego ogródka

Chociaż na rynku jest dostępnych wiele preparatów mających na celu odstraszenie tych szkodników z naszego ogródka, to najlepiej jest zawsze sięgać po naturalne środki. Działają one o wiele bardziej skuteczne i co ważne nie zawierają żadnej chemii.

Jednym z nich jest popularny pieprz cayenne. Zawiera on sporą ilość alkoidów toksycznych dla układu nerwowego mszyc, przez co skutecznie odstrasza te ogrodowe szkodniki. W jaki sposób przygotować naturalny środek na mszyce.

Pieprz cayenne skutecznie odstraszy mszyce

Składniki:

  • pół litra wrzątku

  • 25 g pieprzu cayenne

Jak to przygotować?

Dodaj przyprawę do wody i zagotuj, a następnie pozostaw ją do zaparzenia na około 4 godziny. Tuż po ostygnięciu rozcieńcz je z 5 litrami wody, a następnie opryskaj nim rośliny zagrożone mszycami.

Opryskiwanie naparem najlepiej przeprowadzać nie częściej niż raz na dwa tygodnie. Aby napar lepiej przylegał do liści, warto dodać do niego kilka kropli mydła w płynie.

Napar najlepiej rozpylić wieczorem. Nie należy tego jednak robić przed deszczem, ponieważ wtedy nasze wysiłki mogą niestety pójść na marne. Napar polecany jest do wszystkich typów roślin poza ogórkami (tutaj polecana jest metoda, o której pisaliśmy w tym artykule).

Sposób jego przygotowania zobaczysz w tym filmie:

Polecamy również nasz tekst, w którym zdradzaliśmy sekretny sposób na obfite zbiory pomidorów. Znajdziesz go tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smak dnia

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo smażyć grzyby?

Czytaj więcej >
Idealny sernik

Porady

Co zrobić, żeby sernik nie opadał i nie pękał?

Czytaj więcej >

Porady

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić panierkę do schabowych, która się nie odkleja?

Czytaj więcej >

Porady

Ile czasu gotować jajka na miękko?

Czytaj więcej >
Kolacja polska- kanapki

Porady

O której godzinie najlepiej jeść kolację?

Czytaj więcej >