Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy przepis na krupnik
Canva / Dar1930

Wyjątkowy przepis na krupnik

8 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pyszny krupnik jest nie lada specjałem, który uchodzi za jeden z klasyków naszej rodzimej kuchni. Przeważnie zupę przygotowuje się na bazie mięsa. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić całkowicie roślinny krupnik. Efekt na długo pozostaje w pamięci.

Krupnik jest kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Mało kto spodziewałby się, że bezmięsne wydanie zupy smakuje tak dobrze. Prośby o dokładkę są niemal pewne.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Wegański krupnik smakuje obłędnie

Jakiś czas temu na naszym portalu wyjaśnialiśmy, z czego powinien składać się klasyczny krupnik . Nietrudno się domyślić, że jednym z głównych produktów jest mięso. Okazuje się, że można się bez niego obejść nawet w przypadku krupniku.

Bezmięsny krupnik swój fantastyczny smak zawdzięcza mieszance warzyw i przypraw. Dzięki nim zupa niczym nie będzie ustępować tradycyjnemu specjałowi . Jakie produkty będą nam potrzebne do przygotowania krupniku?

  • 2 l wody

  • 4 marchewki

  • seler

  • 4 pietruszki

  • kawałek pora

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 5 ziemniaków

  • 120 g kaszy jęczmiennej

  • 30 ml sosu sojowego

  • natka pietruszki

  • koperek

  • 6 ziaren pieprzu

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 2 g suszonego lubczyku

  • 4 g papryki wędzonej

  • 4 suszone grzyby

  • 30 ml oleju

  • sól

  • pieprz

Prosty przepis na bezmięsny krupnik

Przygotowania rozpoczynamy od obrania u umycia warzyw. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach . Natomiast por kroimy na talarki. W garnku podgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywa.

Całość wzbogacamy o dwa posiekane ząbki czosnku. Wszystko mieszamy i doprawiamy papryką wędzoną. Po około 10 minutach dodajemy wodę i sos sojowy. Mieszankę urozmaicamy pozostałymi przyprawami oraz suszonymi grzybami . Ostatni z tych składników warto wcześniej namoczyć we wrzątku.

Cebule kroimy na pół i opalamy nad palnikiem. W przypadku jego braku dobrze sprawdzi się sucha patelnia. Dodajemy je do wywaru . Krupnik gotujemy przez około godzinę na małym ogniu i pod przykryciem.

30 minut przed końcem do garnka dodajemy ziemniaki. Z kolei po 15 minutach krupnik wzbogacamy o przepłukaną kaszę oraz posiekaną natkę pietruszki i koperek . Na sam koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem. Warto wiedzieć, jaki błąd może sprawić, że krupnik okaże się kulinarną klapą .

Wegański krupnik smakuje wybornie
Wegański krupnik smakuje wybornie

Canva / Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Niebo na językach

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy