Smakosze.pl
krupnik

Facebook.com / smakosze

Sekret pysznego krupniku

1 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Krupnik to niezwykle sycąca i treściwa zupa. Wręcz idealnie nadaje się ona na zimowe obiady. W czym tkwi sekret jej smaku? Jak zwykle wszystko zależy od szczegółów m.in. odpowiedniego mięsa, kaszy oraz starannie dobranych warzyw.

Krupnik to syta i prosta potrawa, która idealnie sprawdzi się na marcowy obiad. Chłodne dni i oczekiwanie na wiosnę zdecydowanie warto umilić sobie właśnie tą wyjątkową potrawą. Na czym polega sekret jej smaku?

Po pierwsze mięso

Zazwyczaj bazą krupniku jest mięso (wyjątkiem jest wegetariańska wersja potrawy, o której pisaliśmy tutaj). Jakie z nich jest najlepsze? Okazuje się, że zdania w tym temacie są podzielone. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć.

Osoby, które lubią solidne, syte zupy częściej gotuj krupnik na bazie mięsa wieprzowego - golonki, schabu lub żeberek. Natomiast miłośnicy lżejszych zup raczej preferują o wiele delikatniejsze mięso drobiowe np. skrzydełka.

Po drugie kasza

Kolejnym nieodłącznym elementem krupniku jest kasza. Jaka jest najlepsza? Tradycyjnie tę zupę przygotowuje się na bazie kaszy jęczmiennej perłowej. Możemy ją jednak z powodzeniem zastąpić m.in. jaglaną, gryczaną, lub pęczakiem.

Kaszę możemy dodać bezpośrednio do garnka, ale zupa będzie wtedy o wiele bardziej mętna i kleista. Gdy chcemy jednak aby nasza potrawa była jak możliwie najbardziej klarowna, to musimy kaszę najpierw przepłukać na sitku, od momentu, aż wypływająca z niej woda będzie całkowicie czysta.

Po trzecie warzywa

Poza kaszą i mięsem w krupniku powinno znaleźć się sporo warzyw. Powinny być one starte na tarce lub pokrojone w tzw. zapałkę. Co powinniśmy dodać do zupy?

Podobnie jak w przypadku rosołu niezwykle ważnym składnikiem krupniku jest opalona cebula. Dzięki niej zupa nabierze bogatszego smaku (więcej na ten temat przeczytasz tutaj). Opcjonalnie możemy ją zastąpić porem.

[EMBED-18]

Nie możemy zapomnieć o marchewce oraz pietruszce. Z tą pierwszą musimy jednak uważać, ponieważ gdy dodamy jej za dużo, to zupa może stać się zbyt słodka. Doskonałym pomysłem będzie również posiekana natka pietruszki i koperek.

Gotujecie krupnik? Jakie są Wasz sposoby na tę zupę?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

undefined

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined undefined  undefinedundefinedundefined 

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Porady

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >
owoce derenia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni owoce derenia?

Czytaj więcej >