Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną
Babka ziemniaczana to tradycyjna potrawa, która wywodzi się z Podlasia. Danie powstało na bazie startych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami boczku lub słoniny. Przypominamy przepis na tę wyjątkową potrawę.
Babka ziemniaczana to tradycyjne danie, które wywodzi się z podlaskiej kuchni. Jej głównym składnikiem są jak nazwa wskazuje starte ziemniaki oraz skwarki boczku lub słoniny.
W innych kulinarnych wersjach tej potrawy - do masy ziemniaczanej dodawane jest jeszcze jajko, a całość doprawiona jest solą, pieprzem oraz aromatycznym majerankiem. Podajemy przepis na kultową babkę ziemniaczaną.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Przepis na babkę ziemniaczaną
Składniki:
2 kilogramy ziemniaków
30 dag wędzonego boczku
2 cebule
2 jajka
2 łyżki mąki
pieprz i sól do smaku
tłuszcz do posmarowania formy
Sposób wykonania:
Pokrój w kostkę boczek, a następnie podsmaż go na patelni. Pod koniec smażenia dodaj do niego drobno posiekaną cebulę.
Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnij z nich nadmiar soku.
Wymieszaj starte ziemniaki wraz z boczkiem, cebulą jajkami oraz mąką. Powstałą masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
źródło zdjęcia: wikipedia//CC BY-SA 3.0/Zuzanna K. Filutowska
Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piecz babkę 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Smacznego ;)
Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy na wyjątkowe dania. Niedawno podawaliśmy recepturę na m.in. tradycyjne szare kluski oraz puszyste placki ziemniaczane.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wikipedia