Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?
Monika Dec
Monika Dec 25.03.2022 23:03

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

grass-5204176 960 720
pixabay/ naturell

Liście chrzanu często traktowane są jako zwykły chwast. Niestety, jest to duży błąd. Roślina charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz prawdziwym bogactwem witamin i składników odżywczych.

Korzeń nie jest jedyną częścią jadalną chrzanu. Jego liście mają nie mniej intrygujący smak. Nasi przodkowie chętnie wykorzystywali je w kuchni. Dziś niestety roślina jest nieco zapomniana.

Liście chrzanu z powodzeniem możemy wykorzystać w naszej kuchni. Zdradzamy, co można z nich zrobić.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Liście chrzanu mogą zastąpić kapustę w gołąbkach. Przed włożeniem do nich farszu musimy jednak odciąć zgrubiałą łodygę, a następnie przez 30 sekund parzyć liście we wrzącej wodzie.

Roślina doskonale sprawdzi się również w sałatkach. Świetnie komponuje się m.in. z serem feta, papryką, oliwkami oraz sosem balsamicznym.

Z powodzeniem możemy je udusić na maśle, a następnie zaserwować jako dodatek do przeróżnych mięs. Dlaczego warto sięgać po liście chrzanu?

Wyjątkowe zalety liści chrzanu

Liście chrzanu mają imponujące właściwości odżywcze. Są bogate w witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz układ nerwowy.

grass-5204176 960 720
undefined

źródło: pixabay/ naturell

Roślina jest również bogata w kwas askorbinowy, który wzmacnia naszą odporność oraz chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Swój ostry smak natomiast zawdzięczają synigrynie - jest to substancja o właściwościach bakteriobójczych. Ma ona również działanie rozgrzewające i odkażające.

Polecamy nasze pozostałe artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in. o zaletach herbaty z liści jarzębiny oraz podawaliśmy przepis na niezwykły napar z bławatka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: