Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?
Liście chrzanu często traktowane są jako zwykły chwast. Niestety, jest to duży błąd. Roślina charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz prawdziwym bogactwem witamin i składników odżywczych.
Korzeń nie jest jedyną częścią jadalną chrzanu. Jego liście mają nie mniej intrygujący smak. Nasi przodkowie chętnie wykorzystywali je w kuchni. Dziś niestety roślina jest nieco zapomniana.
Liście chrzanu z powodzeniem możemy wykorzystać w naszej kuchni. Zdradzamy, co można z nich zrobić.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?
Liście chrzanu mogą zastąpić kapustę w gołąbkach. Przed włożeniem do nich farszu musimy jednak odciąć zgrubiałą łodygę, a następnie przez 30 sekund parzyć liście we wrzącej wodzie.
Roślina doskonale sprawdzi się również w sałatkach. Świetnie komponuje się m.in. z serem feta, papryką, oliwkami oraz sosem balsamicznym.
Z powodzeniem możemy je udusić na maśle, a następnie zaserwować jako dodatek do przeróżnych mięs. Dlaczego warto sięgać po liście chrzanu?
Wyjątkowe zalety liści chrzanu
Liście chrzanu mają imponujące właściwości odżywcze. Są bogate w witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz układ nerwowy.
źródło: pixabay/ naturell
Roślina jest również bogata w kwas askorbinowy, który wzmacnia naszą odporność oraz chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Swój ostry smak natomiast zawdzięczają synigrynie - jest to substancja o właściwościach bakteriobójczych. Ma ona również działanie rozgrzewające i odkażające.
Polecamy nasze pozostałe artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in. o zaletach herbaty z liści jarzębiny oraz podawaliśmy przepis na niezwykły napar z bławatka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia wp