Smakosze.pl
grass-5204176 960 720

pixabay/ naturell

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

19 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Liście chrzanu często traktowane są jako zwykły chwast. Niestety, jest to duży błąd. Roślina charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz prawdziwym bogactwem witamin i składników odżywczych.

Korzeń nie jest jedyną częścią jadalną chrzanu. Jego liście mają nie mniej intrygujący smak. Nasi przodkowie chętnie wykorzystywali je w kuchni. Dziś niestety roślina jest nieco zapomniana.

Liście chrzanu z powodzeniem możemy wykorzystać w naszej kuchni. Zdradzamy, co można z nich zrobić.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Liście chrzanu mogą zastąpić kapustę w gołąbkach. Przed włożeniem do nich farszu musimy jednak odciąć zgrubiałą łodygę, a następnie przez 30 sekund parzyć liście we wrzącej wodzie.

Roślina doskonale sprawdzi się również w sałatkach. Świetnie komponuje się m.in. z serem feta, papryką, oliwkami oraz sosem balsamicznym.

Surówka z ogórka i cukinii

Orzeźwiająca surówka z ogórka i cukinii

CZYTAJ DALEJ

Z powodzeniem możemy je udusić na maśle, a następnie zaserwować jako dodatek do przeróżnych mięs. Dlaczego warto sięgać po liście chrzanu?

Wyjątkowe zalety liści chrzanu

Liście chrzanu mają imponujące właściwości odżywcze. Są bogate w witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz układ nerwowy.

grass-5204176 960 720

źródło: pixabay/ naturell

Roślina jest również bogata w kwas askorbinowy, który wzmacnia naszą odporność oraz chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Swój ostry smak natomiast zawdzięczają synigrynie - jest to substancja o właściwościach bakteriobójczych. Ma ona również działanie rozgrzewające i odkażające.

Polecamy nasze pozostałe artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in. o zaletach herbaty z liści jarzębiny oraz podawaliśmy przepis na niezwykły napar z bławatka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo smażyć grzyby?

Czytaj więcej >
Idealny sernik

Porady

Co zrobić, żeby sernik nie opadał i nie pękał?

Czytaj więcej >

Porady

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić panierkę do schabowych, która się nie odkleja?

Czytaj więcej >

Porady

Ile czasu gotować jajka na miękko?

Czytaj więcej >
Kolacja polska- kanapki

Porady

O której godzinie najlepiej jeść kolację?

Czytaj więcej >