Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy przepis na zupę ogórkową
canva/Waldemar Pietrzak, Getty Images

Wyjątkowy przepis na zupę ogórkową

10 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa ogórkowa wcale nie musi być gotowana jedynie na kiszeniakach - ogórki małosolne świetnie się do tego sprawdzają. Taka zupa jest mniej kwaśna i delikatniejsza w smaku. Dlatego, jeśli nie tolerujesz zbyt kwaśnych potraw, przetestuj poniższą propozycję.

Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych to doskonały pomysł, aby przekonać do ogórkowej osoby, które za bardzo za nią nie przepadają. Dodając do niej śmietanę, jeszcze bardziej łagodzi się jej smak.

W przypadku tego dania bardzo istotne jest dodanie ogórków pod sam koniec gotowania. Kwas sprawia bowiem, że ziemniaki i wiele innych składników wymaga o wiele więcej czasu, aby stały się miękkie.

Przepis na zupę ogórkową z ogórków małosolnych

Składniki:

  • 10 ogórków małosolnych

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 ziemniaki

  • 2 łyżki masła

  • 2 l bulionu

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • sól

  • pieprz

  • 100 ml zalewy z ogórków

  • śmietana 18%

  • świeży koperek

Zacznij od obrania cebuli i czosnku. Posiekaj je na drobne kawałki. Marchewkę i ziemniaki umyj i pokrój w trochę większą kostkę. W garnku roztop masło i podsmaż na nim cebulę.

Po chwili smażenia dodaj czosnek. Po 3-4 minutach dorzuć marchewkę oraz ziemniaki. Gdy wszystkie warzywa się zarumienią, zalej je bulionem. Dopraw liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj do miękkości warzyw.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki wyciągnij z zalewy i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Gdy kartofle są całkowicie miękkie, dodaj ogórki i gotuj 6 minut. Po tym czasie wlej zalewę, dopraw solą i pieprzem, a także zabiel zahartowaną śmietaną. Podawaj zupę posypaną świeżo siekanym koperkiem . Smacznego.

Zupa ogórkowa

Źródło zdjęcia: canva/kwasny221, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kukbuk.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy