Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy rosół królewski na specjalne okazje
canva/valentynsemenov

Wyjątkowy rosół królewski na specjalne okazje

31 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zastanawiasz się co zaserwować na noworoczny obiad? Rosół jest niewątpliwie zupą godną odświętnego stołu. A wyjątkowy rosół królewski doskonale nadaje się na specjalne okazje. Taką z pewnością jest Nowy Rok. Pamiętaj, że jak smacznie go przywitasz, to tak samo smacznie będziesz jeść przez cały rok.

Polska kuchnia oferuje wiele pysznych zup. Jednak mało która kojarzy się z uroczystościami tak jak rosół. Sprawia to jego klarowność, delikatny aromat i smak i to, że na talerzu wygląda bardzo elegancko.

Na noworoczny obiad proponujemy przygotować nadzwyczajny rosół, który zachwyca pełnym smakiem. Efekt ten jest zasługą u gotowania go na trzech rodzajach mięs — wołowinie, kurczaku i indyku. Poza tym nie brakuje w nim warzyw i przypraw. Ten rosół można podać z makaronem krajanką lub z pokrojonymi w paski naleśnikami.

Wyjątkowy rosół królewski na specjalne okazje

Składniki:

  • ok. 30 dag wołowiny na rosół

  • skrzydło lub szyja indycza

  • ok. 1 kg porcji rosołowej z kurczaka

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • mały por

  • kawałek kapusty białej lub włoskiej

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

Przygotowanie królewskiego rosołu

Mięso opłucz, umieść w garnku, zalej zimną wodą. Gotuj na niedużym ogniu, aż całość się zagotuje. Zdejmij szumowiny.

Cebulę oczyść z wierzchnich łusek, przekrój na pół, opiecz na suchej patelni. Marchewki, pietruszkę, seler, por i kapustę dodaj do mięsa razem z cebulą i przyprawami.

Rosół gotuj na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce przez ok. 3 godziny. Pod koniec gotowania dodaj do niego natkę pietruszki. Rosół dopraw, przecedź.

Rosół podawaj z makaronem lub paskami naleśników. Do każdego talerza możesz też dodać trochę pokrojonej marchewki oraz posiekaną natkę pietruszki.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak uratować mętny rosół , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na rosół z cytryną i cynamonem .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy