Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rosół na mrozy z cytryną i cynamonem
Adam Moskal
Adam Moskal 27.12.2021 01:00

Rosół na mrozy z cytryną i cynamonem

Rosół
canva/from_my_point_of_view, Getty Images Pro

Obecnie pogoda nie rozpieszcza i duże mrozy dotykają każdego z nas - dlatego warto przygotować pyszny i rozgrzewający rosół z cytryną i cynamonem. Mieszanka korzennych przypraw nadaje mu doskonałego aromatu, a cytryna lekkiej świeżości. Taka domowa zupa z orientalną nutą będzie pasować na zimowe obiady i wszyscy będą prosić cię o dokładkę.

Rosół w Polsce jest prawdopodobnie najważniejszą zupą, bez której nie tylko wiele innych potraw nie mogłoby zostać ugotowanych - sama w sobie gra ważną rolę w codziennej diecie. Aby zapewnić różnorodność, poniżej prezentujemy delikatnie wschodnią wariację na klasyczny bulion.

Dodanie do niego korzennych przypraw, jak cynamon czy suszony imbir sprawia, że wywar nabiera jeszcze większych rozgrzewających właściwości. Cytryna z kolei pełna jest witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy w walce z patogenami, co zimą jest szczególnie dotkliwe.

Przepis na rosół z cytryną i cynamonem

Składniki:

  • 1 cały kurczak

  • kilogram włoszczyzny

  • 2 cebule

  • 3 litry wody

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz

  • 1 por

  • łyżeczka imbiru w proszku

  • pół łyżeczki cynamonu

  • sok z jednej cytryny

  • 2 łyżeczki sosu sojowego

Zacznij od wrzucenia mięsa do wody w garnku, postawienia go na gazie i doprowadzenia do wrzenia. Następnie zmniejsz moc płomienia i gotuj mięso na wolnym ogniu przez godzinę, cały czas zbierając szumowiny z powierzchni wywaru.

Do bulionu dodaj obrane i umyte warzywa z włoszczyzny. Cebulę opal nad palnikiem i wrzuć do garnka wraz z porem. Do zupy wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, świeżo mielony czarny pieprz oraz sos sojowy. Gotuj wszystko przez kolejną godzinę.

Pod koniec gotowania odcedź wywar przez sitko, zachowując mięso oraz miękkie marchewki. Pokrój je na plasterki, a mięso rozdrobnij na niteczki. Dopraw rosół imbirem, cynamonem oraz sokiem z cytryny. Podawaj ją z chińskim makaronem oraz świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak uratować zbyt ostrą zupę. Ten tekst wyjawia trik Ewy Wachowicz na esencjonalny rosół.

Rosół

Źródło zdjęcia: canva/valentynsemenov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wielkiezarcie

Zapraszamy na nasz Instagram