Rosół na mrozy z cytryną i cynamonem
Obecnie pogoda nie rozpieszcza i duże mrozy dotykają każdego z nas - dlatego warto przygotować pyszny i rozgrzewający rosół z cytryną i cynamonem. Mieszanka korzennych przypraw nadaje mu doskonałego aromatu, a cytryna lekkiej świeżości. Taka domowa zupa z orientalną nutą będzie pasować na zimowe obiady i wszyscy będą prosić cię o dokładkę.
Rosół w Polsce jest prawdopodobnie najważniejszą zupą, bez której nie tylko wiele innych potraw nie mogłoby zostać ugotowanych - sama w sobie gra ważną rolę w codziennej diecie. Aby zapewnić różnorodność, poniżej prezentujemy delikatnie wschodnią wariację na klasyczny bulion.
Dodanie do niego korzennych przypraw, jak cynamon czy suszony imbir sprawia, że wywar nabiera jeszcze większych rozgrzewających właściwości. Cytryna z kolei pełna jest witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy w walce z patogenami, co zimą jest szczególnie dotkliwe.
Przepis na rosół z cytryną i cynamonem
Składniki:
1 cały kurczak
kilogram włoszczyzny
2 cebule
3 litry wody
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
1 por
łyżeczka imbiru w proszku
pół łyżeczki cynamonu
sok z jednej cytryny
2 łyżeczki sosu sojowego
Zacznij od wrzucenia mięsa do wody w garnku, postawienia go na gazie i doprowadzenia do wrzenia. Następnie zmniejsz moc płomienia i gotuj mięso na wolnym ogniu przez godzinę, cały czas zbierając szumowiny z powierzchni wywaru.
Do bulionu dodaj obrane i umyte warzywa z włoszczyzny. Cebulę opal nad palnikiem i wrzuć do garnka wraz z porem. Do zupy wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, świeżo mielony czarny pieprz oraz sos sojowy. Gotuj wszystko przez kolejną godzinę.
Pod koniec gotowania odcedź wywar przez sitko, zachowując mięso oraz miękkie marchewki. Pokrój je na plasterki, a mięso rozdrobnij na niteczki. Dopraw rosół imbirem, cynamonem oraz sokiem z cytryny. Podawaj ją z chińskim makaronem oraz świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak uratować zbyt ostrą zupę. Ten tekst wyjawia trik Ewy Wachowicz na esencjonalny rosół.
Źródło zdjęcia: canva/valentynsemenov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: wielkiezarcie