Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić miękkie i delikatne zrazy wołowe?

Jak zrobić miękkie i delikatne zrazy wołowe?

Zrazy wołowe
canva/Dar1930

Wielu smakoszy nie może odmówić sobie delikatnego mięsa wołowego. Domowe zrazy są doskonałym pomysłem na sycący, niedzielny obiad, a podać je można na wiele sposobów. Spróbujcie i przekonajcie się, że wysiłek włożony w przygotowanie zaowocuje przepysznym daniem. Zrazy wyjdą idealnie, jeśli poświęcisz wystarczająco dużo czasu na duszenie.

Zrazy wołowe są dość pracochłonną potrawą, lecz smakują wyśmienicie. Soczyste mięsne kąski doskonale skomponują się z kapustą modrą lub buraczkami zasmażanymi. Podajcie do nich kaszę gryczaną lub kluski śląskie, a wasi goście będą zachwyceni.

Przepis na wyborne zrazy wołowe

Z podanych składników powinno wyjść osiem zrazów.

Składniki:

  • 700 g chudszej wołowiny

  • 200 g boczku wędzonego w plastrach

  • 2 średnie cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 nieduże ogórki kiszone

  • 1 szklanka wody

  • 4 łyżeczki musztardy Dijon

  • mała garść suszonych grzybów

  • pieprz do oprószenia mięsa

  • 1 liść laurowy

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

  • sos sojowy (opcjonalnie)

  • 1 płaska łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie i obsmażanie mięsa:

Ogórki kiszone dzielimy na ćwiartki. Mięso kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Rozbijamy je tłuczkiem na cienkie kotlety i oprószamy pieprzem. Kolejnym krokiem jest nasmarowanie mięsa musztardą.

Na każdy kawałek przeznaczamy pół łyżeczki gorczycowego sosu, a następnie układamy na nim po plastrze boczku i ćwiartkę ogórka. Tak przygotowane mięso zawijamy w ścisłe rulony i okręcamy je cieńszą nicią do pieczeni.

Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wkładamy na nim zrazy. Robimy to stopniowo, by nie obniżyć zanadto temperatury tłuszczu. Podsmażamy rolady z obu stron, aż staną się rumiane. Powinno to trwać około trzech minut na stronę.

Gotowanie roladek i sosu:

Zrumienione zrazy przenosimy do większego garnka. Wlewamy wodę, wrzucamy liść laurowy i pokruszone grzyby. Garnek przykrywamy i zagotowujemy jego zawartość. Zmniejszamy moc palnika i dusimy zrazy przez 90 - 120 minut.

Cebule obieramy i siekamy. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy dodatkową porcję oleju i szklimy warzywo. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni przekładamy do garnka z mięsem.

Po godzinie duszenia do dania dodajemy słodką paprykę. Sprawdzamy smak i w razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym. Warto na bieżąco kontrolować miękkość zrazów oraz ilość sosu.

W razie potrzeby płyn w garnku można uzupełniać lub skrócić czas gotowania. Jeśli sos wyjdzie zbyt rzadki, dodajemy do niego nieco mąki. Przed podaniem zdejmujemy z mięsa nici.

Zrazy z kiszoną kapustą
Zrazy będą pyszne, gdy podacie je z kiszoną kapustą

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram