Jak zrobić miękkie i delikatne zrazy wołowe?
![Zrazy wołowe](https://images.iberion.media/images/1920/1_Md_Fq_E6_Bqya_RECDK_99aogl_Zrazy_wolowe_na_talerzu_498f525cb7.jpg)
Wielu smakoszy nie może odmówić sobie delikatnego mięsa wołowego. Domowe zrazy są doskonałym pomysłem na sycący, niedzielny obiad, a podać je można na wiele sposobów. Spróbujcie i przekonajcie się, że wysiłek włożony w przygotowanie zaowocuje przepysznym daniem. Zrazy wyjdą idealnie, jeśli poświęcisz wystarczająco dużo czasu na duszenie.
Zrazy wołowe są dość pracochłonną potrawą, lecz smakują wyśmienicie. Soczyste mięsne kąski doskonale skomponują się z kapustą modrą lub buraczkami zasmażanymi. Podajcie do nich kaszę gryczaną lub kluski śląskie, a wasi goście będą zachwyceni.
Przepis na wyborne zrazy wołowe
Z podanych składników powinno wyjść osiem zrazów.
Składniki:
700 g chudszej wołowiny
200 g boczku wędzonego w plastrach
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
2 nieduże ogórki kiszone
1 szklanka wody
4 łyżeczki musztardy Dijon
mała garść suszonych grzybów
pieprz do oprószenia mięsa
1 liść laurowy
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
sos sojowy (opcjonalnie)
1 płaska łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie i obsmażanie mięsa:
Ogórki kiszone dzielimy na ćwiartki. Mięso kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Rozbijamy je tłuczkiem na cienkie kotlety i oprószamy pieprzem. Kolejnym krokiem jest nasmarowanie mięsa musztardą.
Na każdy kawałek przeznaczamy pół łyżeczki gorczycowego sosu, a następnie układamy na nim po plastrze boczku i ćwiartkę ogórka. Tak przygotowane mięso zawijamy w ścisłe rulony i okręcamy je cieńszą nicią do pieczeni.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wkładamy na nim zrazy. Robimy to stopniowo, by nie obniżyć zanadto temperatury tłuszczu. Podsmażamy rolady z obu stron, aż staną się rumiane. Powinno to trwać około trzech minut na stronę.
Gotowanie roladek i sosu:
Zrumienione zrazy przenosimy do większego garnka. Wlewamy wodę, wrzucamy liść laurowy i pokruszone grzyby. Garnek przykrywamy i zagotowujemy jego zawartość. Zmniejszamy moc palnika i dusimy zrazy przez 90 - 120 minut.
Cebule obieramy i siekamy. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy dodatkową porcję oleju i szklimy warzywo. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni przekładamy do garnka z mięsem.
Po godzinie duszenia do dania dodajemy słodką paprykę. Sprawdzamy smak i w razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym. Warto na bieżąco kontrolować miękkość zrazów oraz ilość sosu.
W razie potrzeby płyn w garnku można uzupełniać lub skrócić czas gotowania. Jeśli sos wyjdzie zbyt rzadki, dodajemy do niego nieco mąki. Przed podaniem zdejmujemy z mięsa nici.
![Zrazy z kiszoną kapustą](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/2xHl52uIjJGze8ubmP6nIm/f019e5cabf6d3d5ae1413b5a0982426f/Zrazy_z_kiszon__kapust_.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: aniagotuje
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Polacy na otwarciu Igrzysk w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T213651_883_81a64fc3a7.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)