Ekspresowe sylwestrowe ciasto Piegusek
Przygotowanie wypieków wcale nie musi zajmować wiele czasu. Ciasto Piegusek zrobicie niemalże błyskawicznie, a z pewnością pozytywnie zaskoczy waszych gości. Jeżeli został wam mak ze świątecznych wypieków, to ta propozycja będzie idealna na sylwestrowe przyjęcie. Spróbujcie koniecznie.
Pieguska przygotujecie jeszcze szybciej niż kultową zebrę. Dobrze ubite białka nadadzą mu lekkości, a mak będzie przyjemnie chrupał wewnątrz. Dokładnie odmierzcie składniki i starannie rozdzielcie białka od żółtek, a wszystko się uda.
Przepis na pyszne ciasto Piegusek
Składniki:
5 białek
100 g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, a następnie stopniowo dodajemy cukier oraz ocet.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do białek wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodajemy mak.
Całość miksujemy na wolnych obrotach miksera. Wlewamy chłodne, lecz płynne masło i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 35 minut.
Będzie gotowe, gdy wbity w nie patyczek wyjmiemy suchy. Wierzch ostudzonego wypieku możemy pokryć lukrem lub warstwą cukru pudru. Podajemy do kawy.
Źródło zdjęcia: canva/lily_rochha
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: polki