Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe sylwestrowe ciasto Piegusek

Ekspresowe sylwestrowe ciasto Piegusek

Piegusek — pyszne ciasto z makiem
canva/MizC

Przygotowanie wypieków wcale nie musi zajmować wiele czasu. Ciasto Piegusek zrobicie niemalże błyskawicznie, a z pewnością pozytywnie zaskoczy waszych gości. Jeżeli został wam mak ze świątecznych wypieków, to ta propozycja będzie idealna na sylwestrowe przyjęcie. Spróbujcie koniecznie.

Pieguska przygotujecie jeszcze szybciej niż kultową zebrę. Dobrze ubite białka nadadzą mu lekkości, a mak będzie przyjemnie chrupał wewnątrz. Dokładnie odmierzcie składniki i starannie rozdzielcie białka od żółtek, a wszystko się uda.

Przepis na pyszne ciasto Piegusek

Składniki:

  • 5 białek

  • 100 g masła

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka maku

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka octu

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, a następnie stopniowo dodajemy cukier oraz ocet.

Masło rozpuszczamy i studzimy. Do białek wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodajemy mak.

Całość miksujemy na wolnych obrotach miksera. Wlewamy chłodne, lecz płynne masło i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 35 minut.

Będzie gotowe, gdy wbity w nie patyczek wyjmiemy suchy. Wierzch ostudzonego wypieku możemy pokryć lukrem lub warstwą cukru pudru. Podajemy do kawy.

Mak w misce
Mak doskonale sprawdzi się jako składnik ucieranego ciasta

Źródło zdjęcia: canva/lily_rochha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: polki

Zapraszamy na nasz Instagram