Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj z majonezem i natrzyj nim schab. Pieczeń wyjdzie idealnie soczysta
Canva / NightAndDayImages

Wymieszaj z majonezem i natrzyj nim schab. Pieczeń wyjdzie idealnie soczysta

9 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Świąteczne okoliczności wymagają podania wyjątkowego pieczystego. Taki właśnie jest prezentowany przez nas schab. Dzięki marynacie z majonezu i aromatycznych dodatków cieszy podniebienie intensywnym smakiem i niespotykaną soczystością. Jest przy tym tak prosty do wykonania, że poradzi sobie z nim każdy.

Poznaj nasz sposób na schab świąteczny

Aby schab wyszedł odpowiednio wilgotny, wymaga właściwego przygotowania. Z nami nie musi zajmować ono długich godzin. Majonez wymieszaj z musztardą i ziołami, natrzyj nim mięso i wstaw do piekarnika. Wystarczy kilkadziesiąt minut, aby mięso gotowe było do podania na stół.

Nasz schab pieczemy w foliowym rękawie. Dodatkowo do jego wnętrza dolewamy odrobinę wody lub co lepsze, bulionu. Zamknięty w folii schab chłonie z płynu wilgoć, a w przypadku bulionu, także aromat. Gwarantujemy, że ta pieczeń nie ma sobie równych.

Ekspertka zdradziła, jak poprawnie jeść żurek. 1 błąd i gafa gotowa

Przepis na soczysty schab pieczony

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ½ szklanki bulionu (można zastąpić wodą)

Pyszny i soczysty schab krok po kroku

Przygotuj marynatę do schabu. Do miseczki przełóż majonez i musztardę. Dodaj do nich przyprawy oraz po 1 łyżeczce soli i świeżo mielonego pieprzu. Wszystkie składniki wymieszaj.

Mięso oczyść z błonek. Osusz je za pomocą papierowego ręcznika. Schab natrzyj następnie starannie marynatą i przełóż do rękawa foliowego. Do wnętrza dolej bulion lub wodę i szczelnie zamknij całość.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Schab wstaw do urządzenia i piecz przez ok. 30 minut. Gotowe mięso wyjmij z rękawa, odstaw na 10-15 minut na bok, aby odpoczęło, a na koniec pokrój w plastry grubości ok. 1-1,5 cm. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Pomocny będzie niepozorny produkt
Bosacka z resztek jarzynowej robi eleganckie danie. W sam raz na jutrzejszy obiad
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy