Bosacka z resztek jarzynowej robi eleganckie danie. W sam raz na jutrzejszy obiad
Zostało wam sporo sałatki jarzynowej i pieczywa? Przygotujcie pyszną tartę z przepisu Katarzyny Bosackiej. Nic się nie zmarnuje, a wy zjecie smaczny obiad. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Przepis na tartę z sałatką jarzynową
Patenty na proste i pełne smaku dania z resztek zawsze są w cenie. Z recepturą Bosackiej nadmiar sałatki jarzynowej czy nieco już mniej świeżego pieczywa nie będzie wam straszny. Każdy skosztuje ciepłego przysmaku.
Składniki:
- porcja sałatki jarzynowej
- kilka kromek czerstwego chleba
- 1 duże jajo
- 40-50 g ulubionego sera żółtego
- masło i bułka tarta do zabezpieczenia formy
Jak zrobić tartę z sałatką jarzynową? Bosacka zdradziła prosty przepis
Zaczynamy od pokruszenia chleba. Łączymy go z jajkiem i wyrabiamy do czasu, aż uzyskamy konsystencję podobną do kotletów mielonych. Masą wykładamy dno formy na tartę, uprzednio smarując je odrobiną masła i oprószając bułką tartą.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza do zrumienienia. Następnie układamy sałatkę jarzynową i przykrywamy ją startym na tarce serem żółtym. Pieczemy jeszcze około 7 minut.
Jak podać tartę Katarzyny Bosackiej?
Danie resztkowe najlepiej smakuje po sporządzeniu. Ciepły posiłek nie wymaga już kolejnych dodatków. Jeśli macie ochotę je podkręcić, można pokusić się o ozdobienie wierzchu odrobina ketchupu.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na sałatkę jarzynową. Szczególnie polecamy aromatyczną odsłonę z grzybkami marynowanymi. Spróbujcie też koniecznie fit wersji bez majonezu.
Źródło: shareinfo