Smakosze.pl Przepisy Wypełnione budyniem i cudną niespodzianką rogaliki od Ewy Wachowicz
canva/Aneta_Gu; Pawel Wodzynski/East News

Wypełnione budyniem i cudną niespodzianką rogaliki od Ewy Wachowicz

16 stycznia 2022

Drożdżowe rogaliki są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Ewa Wachowicz przyrządza je z wyjątkowo smacznym nadzieniem budyniowym i kawałkami owoców. Podajcie je przy najbliższej okazji, a goście będą zachwyceni.

Część z was z pewnością wypróbowała już wyjątkowy przepis Ewy Wachowicz na kultowe ciasto Fale Dunaju . Szarlotka przyrządzona według receptury byłej Miss Polonia również smakuje wyśmienicie. Drożdżowe rogaliki z wyborną niespodzianką nie ustępują tym wypiekom. Przekonajcie się sami jak łatwo je zrobić.

Przepis na wyśmienite rogaliki Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła

  • 30 g drożdży

  • 4 szklanki mąki pszennej

  • 1 niepełna szklanka śmietany

  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu

  • 50 g gorzkiej czekolady

  • 300 g drobnych truskawek

Przygotowanie masy budyniowej:

Szklankę mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej porcji tego płynu rozpuszczamy proszek budyniowy. Masę słodzimy ksylitolem.

Przenosimy ją do gorącego mleka i gotujemy. Wrzucamy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Gdy kakaowy wyrób się roztopi, masę odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie ciasta:

Śmietanę łączymy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Rozczyn odstawiamy na chwilę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Mąkę przesiewamy na czysty blat lub stolnicę. Dodajemy masło i siekamy je. Formujemy kopczyk z dołeczkiem i umieszczamy w nim śmietanę wraz z drożdżami cukrem. Mieszamy i wyrabiamy ciasto.

Formowanie i pieczenie rogalików:

Przygotowaną porcję ciasta dzielimy je na cztery równe części, a każdą z nich rozwałkowujemy na placek o kolistym kształcie. Krążki dzielimy na osiem równych porcji. Każdy trójkąt pokrywamy odrobiną przestudzonego budyniu.

Na wierzchu masy umieszczamy truskawkę. Formujemy rożki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy przez 30 minut, aż rogaliki będą rumiane. Ostudzone ciasteczka możemy posypać cukrem pudrem.

Drożdżowe rogaliki na talerzu
Drożdżowe rogaliki uświetnią rodzinne spotkania

Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy