Przepyszna szarlotka według przepisu Ewy Wachowicz
Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Bazę stanowi zawsze kruche ciasto i jabłka. Ich przygotowanie, a także dodatki pozostają już w naszej gestii. Dziś zapraszamy was na przepyszną szarlotkę według przepisu Ewy Wachowicz.
Na szarlotkę najlepsze są kwaskowe odmiany jabłek, np. Szara Reneta, Antonówka, Bojken. Po starciu czy pokrojeniu w plasterki jabłka warto skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jabłka można dodać do ciasta surowe lub wcześniej trochę je podprażyć. Jedna i druga metoda ma swoje zalety.
Przepyszna szarlotka według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
na masę jabłkową:
ok. 1,5 kg jabłek
pół cytryny
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
cukier do smaku
skórka otarta z pomarańczy
na ciasto:
40 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
10 dag cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
3 żółtka
2 łyżki tartej bułki
na pianę:
3 białka
10 dag drobnego cukru
Przygotowanie szarlotki
Jabłka umyj, obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę lub w plasterki, umieść w garnku, skrop sokiem z cytryny. Dodaj cynamon, trochę cukru i skórkę otartą z pomarańczy. Praż na średnim ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj kawałki schłodzonego masła, posiekaj, a potem rozkrusz w palcach. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka, wymieszaj, zagnieć kruche ciasto.
Z ciasta odkrój 1/3, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkuj, wylep nim prostokątną formę, ponakłuwaj widelcem. Wstaw na 15 minut do piekarnika o temp. 180 st. C.
Podpieczony spód posyp tartą bułką. Wyłóż na niego podprażone jabłka. Białka ubij do białości, dalej ubijaj, dodając do nich cukier. Pianę wyłóż na warstwę jabłek, posyp resztą startego ciasta. Piecz ok. 50 minut w 180 st. C.
Jeśli szukasz inspiracji na inną szarlotkę, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na ekspresową szarlotkę bez zagniatania, a także na szarlotkę z dodatkiem dyni.
Źródło zdjęcia: canva/teresinagoiafoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz