Smakosze.pl
Ewa Wachowicz, szarlotka

Pawel Wodzynski/East News, canva/Slatan

Przepyszna szarlotka według przepisu Ewy Wachowicz

28 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Bazę stanowi zawsze kruche ciasto i jabłka. Ich przygotowanie, a także dodatki pozostają już w naszej gestii. Dziś zapraszamy was na przepyszną szarlotkę według przepisu Ewy Wachowicz.

Na szarlotkę najlepsze są kwaskowe odmiany jabłek, np. Szara Reneta, Antonówka, Bojken. Po starciu czy pokrojeniu w plasterki jabłka warto skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jabłka można dodać do ciasta surowe lub wcześniej trochę je podprażyć. Jedna i druga metoda ma swoje zalety.

Przepyszna szarlotka według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

na masę jabłkową:

  • ok. 1,5 kg jabłek

  • pół cytryny

  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu

  • cukier do smaku

  • skórka otarta z pomarańczy

na ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 20 dag masła

  • 10 dag cukru pudru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 3 żółtka

  • 2 łyżki tartej bułki

na pianę:

  • 3 białka

  • 10 dag drobnego cukru

surówka z czerwonej kapusty

Szybka i prosta surówka z czerwonej kapusty

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie szarlotki

Jabłka umyj, obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę lub w plasterki, umieść w garnku, skrop sokiem z cytryny. Dodaj cynamon, trochę cukru i skórkę otartą z pomarańczy. Praż na średnim ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj kawałki schłodzonego masła, posiekaj, a potem rozkrusz w palcach. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka, wymieszaj, zagnieć kruche ciasto.

Z ciasta odkrój 1/3, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkuj, wylep nim prostokątną formę, ponakłuwaj widelcem. Wstaw na 15 minut do piekarnika o temp. 180 st. C.

Podpieczony spód posyp tartą bułką. Wyłóż na niego podprażone jabłka. Białka ubij do białości, dalej ubijaj, dodając do nich cukier. Pianę wyłóż na warstwę jabłek, posyp resztą startego ciasta. Piecz ok. 50 minut w 180 st. C.

Jeśli szukasz inspiracji na inną szarlotkę, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na ekspresową szarlotkę bez zagniatania, a także na szarlotkę z dodatkiem dyni.

prażenie jabłek

prażenie jabłek

Źródło zdjęcia: canva/teresinagoiafoto

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad

Czytaj więcej >
Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne czereśnie w syropie na zimę. Smak dzieciństwa

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany

Czytaj więcej >