Smakosze.pl Przepisy Wypłynął przepis na kultowe klopsiki z IKEI. Teraz zrobisz je w domowym zaciszu
canva/Magone

Wypłynął przepis na kultowe klopsiki z IKEI. Teraz zrobisz je w domowym zaciszu

21 czerwca 2022

Klopsiki lubi wielu smakoszy. Część dobrze zna to danie w wersji dostępnej w znanym sklepie z meblami i domowym wyposażeniem. Tajna receptura niedawno trafiła do internetu. Sekretem niesamowitego smaku dania jest pieczenie go w piecu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście przyrządzać mięsa w ten sposób, musicie spróbować.

Klopsiki mięsne przyrządzone według zdradzonej przez IKEA receptury są soczyste i pełne smaku. Wszystko za sprawą odpowiedniej obróbki mięsa, polegającej na dobrym wyrobieniu masy, obsmażeniu jej i zapieczeniu. Zdradzamy tajniki tej prostej receptury.

Przepis na kultowe klopsiki jak z IKEI:

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 5 łyżek mleka

  • 100 g bułki tartej

  • 1 średnia cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 jajo

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos śmietanowy:

  • 40 g masła

  • 40 g mąki pszennej

  • po 150 ml wywaru warzywnego i wołowego

  • 150 ml gęstej śmietany

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon

  • posiekana natka pietruszki wedle uznania (opcjonalnie)

Przygotowanie klopsików jak z IKEI:

Mięso mielone umieszczamy w misce i ugniatamy je dłońmi, by rozbić ewentualne grudki. Łączymy je z posiekaną cebulą i czosnkiem, po czym dodajemy bułkę tartą i wbijamy jajko. Wlewamy mleko, a następnie całość doprawiamy solą i pieprzem.

Z uzyskanej masy formujemy niewielkie klopsiki. Układamy je na płaskim talerzu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Mięsne kulki podsmażamy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju. Przenosimy je do naczynia żaroodpornego i przykrywamy je. Pieczemy przez pół godziny. Podajemy z sosem śmietanowym, żurawiną oraz purée ziemniaczanym. Smacznego.

Przygotowanie sosu śmietanowego:

Masło rozpuszczamy na patelni, na której wcześniej podsmażaliśmy mięso. Wsypujemy mąkę i podgrzewamy przez 2 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy wywary, po czym ostrożnie i powoli dodajemy śmietanę, uważając, by nie powstały grudki.

Na koniec mieszankę uzupełniamy o sos sojowy i musztardę. Zagotowujemy i podgrzewamy do czasu, aż sos nieco zgęstnieje. Można dodać nieco posiekanej natki pietruszki.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by delikatne mięsne klopsiki podać z kaszą gryczaną i sosem grzybowym . Doskonałym pomysłem będzie też zaserwowanie ich z makronem i sosem pomidorowym we włoskim stylu.

Klopsiki jak z IKEA zrobisz w domu
canva/Santje09

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: noizz

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy