Wyśmienita surówka z kapusty pekińskiej i pora. Klasyka w najlepszym wydaniu
Surówka z kapusty pekińskiej jest częstym dodatkiem do typowego obiadu, dlatego warto nieco odmienić jej smak. W tym celu polecamy dodać do niej ostrego i wyrazistego w smaku pora. Takie połączenie, wraz z sosem na bazie śmietany i majonezu, tworzą pyszną surówkę, o wyjątkowej chrupkości.
Kapusta pekińska posiada mnóstwo witamin i minerałów, które pozwalają zachować zdrowie i dobrą odporność. Dlatego surówka na jej bazie jest obecnie szczególnie cenna, kiedy powoli rozpoczyna się sezon na zwiększone zachorowania.
Dużym atutem poniższej receptury jest niski koszt oraz duża prostota przygotowania. Kapusta pekińska i por są tanimi warzywami, a ich obróbka polega w przypadku tego przepisu jedynie na poszatkowaniu ich.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i pora
Składniki:
-
1 mała główka kapusty pekińskiej
-
1 por
-
2 łyżeczki siekanego koperku
-
2 łyżki majonezu
-
2 łyżki śmietany 18%
-
sól
-
pieprz
-
cukier
Zacznij od opłukania kapusty pekińskiej pod bieżącą wodą i osuszenia jej ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Oderwij od niej brzydkie liście, a resztę poza głąbem ze środka, posiekaj w drobne paski lub zetrzyj na mandolinie. Przełóż ją do dużej miski.
Pora umyj w wodzie, przekrój wzdłuż na dwie połowy i posiekaj je na cienkie talarki. Przełóż je do osobnej miski, posyp solą i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odsącz pora od wody i włóż go do miski z kapustą.
Do warzyw dodaj również świeżo siekany koperek, majonez, śmietanę, szczyptę soli i świeżo mielony czarny pieprz. Wsyp także łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki na 30 minut i podawaj. Smacznego. Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować surówkę z pora i jabłka. Ten tekst wyjawia przepis na prozdrowotną surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem kurkumy.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić żeby bakłażan nie był gorzki? Niezawodny sposób na idealny smak
-
Jak najlepiej piec kurczaka? Wyjawiamy niezawodne triki, chrupiąca skórka gwarantowana
-
Pyszne kotlety jajeczne z przepisu Jakuba Kuronia. Świetna alternatywa dla klasycznych mielonych
Źródło: beszamel.se.pl