Smakosze.pl Przepisy Wyśmienita surówka z kapusty pekińskiej i pora. Klasyka w najlepszym wydaniu
canva/Olga Kriger

Wyśmienita surówka z kapusty pekińskiej i pora. Klasyka w najlepszym wydaniu

15 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka z kapusty pekińskiej jest częstym dodatkiem do typowego obiadu, dlatego warto nieco odmienić jej smak. W tym celu polecamy dodać do niej ostrego i wyrazistego w smaku pora. Takie połączenie, wraz z sosem na bazie śmietany i majonezu, tworzą pyszną surówkę, o wyjątkowej chrupkości.

Kapusta pekińska posiada mnóstwo witamin i minerałów, które pozwalają zachować zdrowie i dobrą odporność. Dlatego surówka na jej bazie jest obecnie szczególnie cenna, kiedy powoli rozpoczyna się sezon na zwiększone zachorowania.

Dużym atutem poniższej receptury jest niski koszt oraz duża prostota przygotowania. Kapusta pekińska i por są tanimi warzywami, a ich obróbka polega w przypadku tego przepisu jedynie na poszatkowaniu ich.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i pora

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej

  • 1 por

  • 2 łyżeczki siekanego koperku

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Zacznij od opłukania kapusty pekińskiej pod bieżącą wodą i osuszenia jej ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Oderwij od niej brzydkie liście, a resztę poza głąbem ze środka, posiekaj w drobne paski lub zetrzyj na mandolinie. Przełóż ją do dużej miski.

Pora umyj w wodzie, przekrój wzdłuż na dwie połowy i posiekaj je na cienkie talarki. Przełóż je do osobnej miski, posyp solą i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odsącz pora od wody i włóż go do miski z kapustą.

Do warzyw dodaj również świeżo siekany koperek, majonez, śmietanę, szczyptę soli i świeżo mielony czarny pieprz. Wsyp także łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki na 30 minut i podawaj. Smacznego. Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować surówkę z pora i jabłka. Ten tekst wyjawia przepis na prozdrowotną surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem kurkumy.

Surówka z pora i kapusty

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy