Wyśmienity barszcz ukraiński. Niesamowicie pożywna zupa z burakami
Barszcz ukraiński jest pełną aromatu, rozgrzewającą zupą. Danie nie wymaga żmudnych przygotowań, a dzięki dużej zawartości warzyw syci naprawdę na długo. Koniecznie ugotujcie go choć raz, a z pewnością będziecie do niego wracać. Rodzina z pewnością zje tę wersję barszczu z przyjemnością.
Barszcz ukraiński przypadnie do gustu nie tylko amatorom buraczanych przysmaków. Pełna smaku i treści zupa przyjemnie rozgrzeje was w chłodniejsze dni. Zaprezentowana przez nas wersja jest w pełni wegańska, o ile użyjecie warzywnego bulionu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać rosół lub inny mięsny wywar — też będzie smacznie.
Przepis na znakomity barszcz ukraiński
Składniki:
-
75 dag upieczonych lub ugotowanych buraków
-
około 1,5 litra dowolnego bulionu
-
2 marchewki
-
1 cebula
-
1 mały seler
-
1 pietruszka
-
1/4 główki kapusty włoskiej średniej wielkości
-
200 g ugotowanej fasolki szparagowej lub fasoli Piękny Jaś
-
2-3 ząbki czosnku
-
1 łyżka octu jabłkowego
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
-
3 płaskie łyżki przecieru pomidorowego
-
sól, cukier i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak ugotować pożywny barszcz ukraiński?
Buraki obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Przenosimy je do dużego garnka i wlewamy ocet jabłkowy. Zalewamy je bulionem tak, aby były przykryte i zagotowujemy. Powinna nam zostać co najmniej szklanka płynu. Garnek zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na bok.
Marchew, pietruszkę i seler myjemy. Obieramy je i kroimy w talarki lub kostkę. Możemy też zetrzeć je na tarce. Kapustę płuczemy i szatkujemy. Cebulę oraz czosnek pozbawiamy łupin, siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę.
Pod koniec dodajemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę je razem podsmażamy, a po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy oraz rozdrobnione jarzyny i kapustę. Całość przesmażamy i zalewamy szklanką bulionu i dusimy na niewielkim ogniu około 7 minut.
Sprawdzamy, czy warzywa są miękkie i ewentualnie podgrzewamy dłużej. W razie potrzeby uzupełniamy płyn na patelni. Buraki z garnka odcedzamy, zachowując powstały wywar. Wlewamy go z powrotem do garnka i wrzucamy całą zawartość patelni, około szklanki buraczanych wiórków oraz ugotowaną fasolkę.
Barszcz ukraiński doprawiamy solą, cukrem i sporą ilością pieprzu. Jeśli jest mało intensywny, możemy dodać więcej buraków. Danie podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego.
Po przepisy na inne sycące zupy zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. prosty patent na treściwą bezmięsną grochówkę , a także sprawdzoną recepturę na pomidorową z soczewicą .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Szybka sałatka z kurczakiem i gruszką. Na przekąskę lub drugie śniadanie
-
Kochasz śledzie w śmietanie? 1 charakterny dodatek cudownie podkręci ich smak
-
Sekretny przepis babć na pyszną zupę pomidorową. Nigdzie nie zjesz lepszej