Pożywna grochówka w bezmięsnym wydaniu
Gęsta grochówka, w której łyżka po włożeniu do zupy stoi dęba, to jedna z najlepszych zup. Niestety wiele osób popełnia błąd i moczy w wodzie groch za długo. Okazuje się bowiem, że moczenie go powyżej 12 godzin daje możliwość rozpoczęcia fermentacji, co niszczy smak zupy i może mieć negatywny wpływ na jej wartości odżywcze.
Grochówka bez mięsa wcale nie jest mniej smaczna czy wręcz gorsza od klasycznej wojskowej grochówki na boczku. Wspaniały smak i aromat gwarantuje cała gama pachnących przypraw oraz skarmelizowana cebulka.
Przed gotowaniem zupy, konieczne jest wymoczenie grochu w wodzie, aby ten zmiękł i zwiększył swoją objętość. Nie przekraczaj jednak limitu 12 godzin, ponieważ wtedy zaczynają się procesy fermentacyjne w grochu, który zaczyna zmieniać smak. Użycie go w zupie skończyłoby się nieprzyjemnym aromatem całego dania.
Przepis na bezmięsną zupę grochową
Składniki:
200 g grochu całego, niełuskanego
olej
2,5 litra wody
1 pietruszka
2 marchewki
ćwiartka selera
3 spore ziemniaki
3 ząbki czosnku
2 duże cebule
4 sztuki ziela angielskiego
pół łyżeczki kminku
1 plasterek imbiru
2 liście laurowe
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka suszonego lubczyku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
odrobina ostrej papryki
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól
pieprz
Przepłucz groch i wymocz go przez około 10 godzin w czystej wodzie. Ponownie go opłucz, włóż do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj paprykę, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj groch przez 30 minut. Obierz i umyj wszystkie warzywa z włoszczyzny, a połowę z nich zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do drugiego garnka wlej wodę, wrzuć warzywa w całości i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wrzuć starte warzywa i ziemniaki. Gotuj do miękkości ziemniaków. Z wywaru wyłów seler, pietruszkę i marchewkę, a następnie połącz go z grochem.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Podsmaż je na patelni z olejem, aż cebula się zeszkli. Dodaj je do zupy razem z majerankiem, lubczykiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Gotuj grochówkę przez 10 minut i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zupę krem z dyni od Ani Starmach. Ten tekst wyjawia przepis na niezwykły rosół od Ani Lewandowskiej.
Źródło zdjęcia: canva/dlerick, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: jawagabunda