Smakosze.pl Porady Z jakiego powodu warto wrzucić do zupy ogórkowej żółtko?
canva/kwasny221

Z jakiego powodu warto wrzucić do zupy ogórkowej żółtko?

11 lutego 2022

Pyszną zupę ogórkową przyrządzicie w kilka chwil. Kwaśny wywar z dodatkiem chrupiących kiszonek w mig was rozgrzeje, a jeśli dodacie do niego żółtko, dostarczy jeszcze więcej cennych składników odżywczych i sprawi, że danie będzie gęstsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent.

Ogórki kiszone to naturalny probiotyk, który warto włączyć do swojej diety np. w formie pysznej bezmięsnej ogórkowej . Jeżeli mamy dostęp do wysokiej jakości jaj , tradycyjną zupę możemy wzbogacić o żółtko. Zawiera ono wiele cennych składników odżywczych — m.in. wapń, żelazo, magnez czy potas — a jednocześnie pomoże nam zagęścić danie.

Jak zrobić ogórkową z dodatkiem żółtka?

Zapomnijcie o gotowaniu jaj. Wystarczy oddzielić żółtko od białka i to pierwsze roztrzepać w miseczce przy pomocy widelca. Tak potraktowane żółtko łączymy z łyżką śmietany i dodajemy do nich odrobinę zupy, starannie mieszając masę.

Mieszankę stopniowo wlewamy do garnka z zupą — zależy nam, by żółtko się nie ścięło, a śmietana nie zwarzyła , więc niezbędna jest cierpliwość. Nie zapomnijmy też, że zabielanie zupy należy prowadzić po skończeniu gotowania.

Tak przygotowana zupa smakuje wyśmienicie. Patent doskonale sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy zrobiliśmy zbyt kwaśną zupę i musieliśmy dolać więcej płynu, by zneutralizować kwaśny smak. Jeżeli potrawy jest naprawdę dużo, warto rozważyć dodanie dwóch żółtek.

Co jeszcze warto wiedzieć o ogórkowej?

Zbyt kwaśnej ogórkowej nie trzeba wylewać. Poza prostym rozwiązaniem, jakim jest rozrzedzenie zupy, można zastosować jeszcze jeden sposób — wrzucić kawałki ziemniaka. Wchłonie on nadmiar nieprzyjemnego smaku.

Pomocne będzie też wspomniane już zabielanie. Dodanie słodkiej śmietanki także zredukuje odczucie smaku kwaśnego. Nie martwcie się — jeżeli unikacie nabiału, możecie dodać śmietankę sojową. Zadziała w ten sam sposób, co mleczna.

Ogórki kiszone — doskonały materiał na zupę
Ogórki kiszone — doskonały materiał na zupę

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: porady.interia, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy