Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszna zupa ogórkowa bez dodatku śmietany

Pyszna zupa ogórkowa bez dodatku śmietany

Projekt bez tytułu - 2021-12-12T225900.536
canva/Dar1930

Zupa ogórkowa przyrządzona na warzywnym bulionie będzie równie smaczna, co jej mięsny odpowiednik. Wszystko za sprawą sojowej śmietanki, która przyjemnie podkręci smak i nada daniu odpowiedniej konsystencji. Spróbujcie raz, a pokochacie ten smak i nie wrócicie do klasyki.

Wegański nabiał jest doskonałą alternatywą klasycznych, często tłustych i ciężkostrawnych produktów. Robiliśmy już naleśniki bez nabiału czy jarzynową bez jaj i majonezu. Teraz czas na kolejny, polski klasyk w wersji roślinnej. Dajcie się skusić, a zobaczycie, że daniu bez mięsa naprawdę niczego nie brakuje, a smak budują przede wszystkim przyprawy, których nie powinniśmy sobie żałować.

Przepis na pyszną zupę ogórkową bez śmietany

Składniki:

  • 400 g ogórków kiszonych

  • 5 średnich ziemniaków

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 średnia marchewka

  • 1 nieduża cebula

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

  • pół łyżeczki tymianku

  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego

  • 200 ml śmietanki sojowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • pęczek świeżego koperku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy i kroimy w nieco grubsze talarki. Cebulę obieramy i siekamy, czosnek obieramy z łupiny. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, na której szklimy cebulę z dodatkiem przypraw.

Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważajmy, by go nie zrumienić — stanie się wtedy gorzki. Dodajemy ziemniaki i marchew, a następnie zawartość naczynia zalewamy bulionem. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Ogórki wrzucamy do garnka, gdy warzywa nieco już zmiękną. Wsypujemy tymianek. Gotujemy przez około 10 minut. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Do ugotowanej zupy dodajemy posiekany koper.

Danie zabielamy, stopniowo wlewając śmietankę sojową. Najlepiej umieścić ją w osobnym naczyniu i zmieszać z odrobiną zupy, a następnie powoli przenieść do garnka, cały czas mieszając jego zawartość.

Produkty sojowe
Produkty sojowe są doskonałą alternatywą dla mięsa i nabiału

Źródło zdjęcia: canva/Ksenija_ok

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mniumniu

Zapraszamy na nasz Instagram