Smakosze.pl Przepisy Zachwycająca w smaku konfitura z cebuli
canva/minadezhda, Getty Images

Zachwycająca w smaku konfitura z cebuli

13 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Konfitura z cebuli może z pozoru brzmieć mało apetycznie, jednak wystarczy jeden kęs, aby zmienić swoje zdanie. Tak przetworzona cebula nabiera wyjątkowej słodyczy i kremowości, dlatego doskonale komponuje się z kanapkami, tostami, burgerami czy jako dodatek do mięs. Co więcej, jej przygotowanie jest proste i intuicyjne.

Konfitura z cebuli od dawna gości na stołach ludzi, którzy cenią sobie ekskluzywne i głębokie smaki. Konfiturę przyrządza się poprzez długie, aczkolwiek delikatne duszenie z dodatkiem octu winnego oraz cukru. Świetnie smakuje jako element deski serów, gdyż znacznie podkreśla ich smak oraz aromat.

Jeśli odstawisz konfiturę na dłuższy czas, szczególnie w chłodnym miejscu, jak lodówka, cukier w niej zawarty zacznie się krystalizować. Nie ma jednak potrzeby, aby wyrzucać cały słoik konfitury do śmieci. Wystarczy podgrzać ją w kąpieli wodnej, a cukier ponownie się rozpuści i nie będzie widoczny pod postacią kryształków.

Przepis na konfiturę z cebuli

Składniki:

  • 400 czerwonej cebuli

  • 300 g cukru

  • 3 łyżki octu winnego

  • Opcjonalna gałązka świeżego tymianku

Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w cienkie piórka. Do tego najlepiej wykorzystać mandolinę do warzyw, ponieważ uzyskuje się z niej równą grubość. Następnie przełóż cebulę do garnka z grubym dnem.

Do cebuli wsyp cały cukier oraz wlej ocet winny. Postaw garnek na palniku o średniej mocy i zacznij dusić składniki. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, ponieważ cukier łatwo przypala się do ścianek naczynia. Gotuj cebulę przez 30 minut, aż stanie się gęsta i esencjonalna.

Po zakończeniu gotowania dokładnie wymyj słoik, w którym będziesz przechowywać konfiturę i wyparz go wrzątkiem. Konfiturę przełóż do słoika (na wierzch możesz położyć gałązkę rozmarynu), wyczyść rant i dobrze zakręć. Tak przygotowana konfitura przetrwa przynajmniej tydzień w lodówce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pieczoną wątróbkę z cebulką. Ten tekst wyjawia przepis na zapiekaną cebulę nadziewaną mięsnym farszem.

Konfitura z cebuli czerwonej

Źródło zdjęcia: canva/Nikolay_Donetsk, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy