Smakosze.pl Przepisy Zachwyt w każdym kęsie - kotlety z kapusty według receptury siostry Anastazji
canva/minadezhda; ARTUR BARBAROWSKI/East News

Zachwyt w każdym kęsie - kotlety z kapusty według receptury siostry Anastazji

31 stycznia 2022

Szukacie oryginalnego pomysłu na warzywne kotlety? Spróbujcie zrobić je z kapusty włoskiej. Receptura siostry Anastazji pozwoli wam przygotować doskonały obiad bez grama mięsa. Skusicie się?

Siostra Anastazja przygotowuje dania bogate w smaki. Wystarczy wspomnieć jej przepis na sałatkę jarzynową czy kotlety schabowe . Tym razem zdradzamy wam nietypowy sposób na przyrządzenie kapusty włoskiej. Kotlety wykonane z tego warzywa z dodatkiem sera zachwycą nawet mięsożerców.

Przepis na kotlety z kapusty włoskiej od siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty włoskiej

  • 200 g sera żółtego

  • 1 średnia cebula

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia

  • 2 spore marchewki

  • 4 jaja

  • 150 g bułki tartej

  • 3 łyżki natki pietruszki

  • 5 łyżek mąki krupczatki do obtaczania

  • sól i pieprz wedle uznania

Przygotowanie:

Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i szatkujemy. Gotujemy ja do miękkości w osolonym wrzątku, a następnie dokładnie odciskamy.

Cebulę pozbawiamy zewnętrznej łupiny i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju, do czasu aż się zeszkli. Marchew obieramy, gotujemy ją i kroimy w kostkę. Warzywa łączymy z natką pietruszki, startym na tarce oraz jajami.

Masę dokładnie mieszamy i doprawiamy. Formujemy małe kotlety i obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, a następnie odsączamy z nadmiru tłuszczu. Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego.

Wskazówka: Danie pysznie smakuje z surówką z marchewki, pomarańczy i pestek granatu. Połączcie te składniki ze sobą w proporcjach 1:1:0,5 i dodajcie odrobinę oliwy. Smak was zachwyci.

Kapusta włoska
Kapusta włoska jest idealna do zrobienia z niej kotletów

Źródło zdjęcia: canva/LouisHiemstra

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy