Zachwyt w każdym kęsie - kotlety z kapusty według receptury siostry Anastazji
Szukacie oryginalnego pomysłu na warzywne kotlety? Spróbujcie zrobić je z kapusty włoskiej. Receptura siostry Anastazji pozwoli wam przygotować doskonały obiad bez grama mięsa. Skusicie się?
Siostra Anastazja przygotowuje dania bogate w smaki. Wystarczy wspomnieć jej przepis na sałatkę jarzynową czy kotlety schabowe . Tym razem zdradzamy wam nietypowy sposób na przyrządzenie kapusty włoskiej. Kotlety wykonane z tego warzywa z dodatkiem sera zachwycą nawet mięsożerców.
Przepis na kotlety z kapusty włoskiej od siostry Anastazji
Składniki:
-
1 średnia główka kapusty włoskiej
-
200 g sera żółtego
-
1 średnia cebula
-
2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
-
2 spore marchewki
-
4 jaja
-
150 g bułki tartej
-
3 łyżki natki pietruszki
-
5 łyżek mąki krupczatki do obtaczania
-
sól i pieprz wedle uznania
Przygotowanie:
Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i szatkujemy. Gotujemy ja do miękkości w osolonym wrzątku, a następnie dokładnie odciskamy.
Cebulę pozbawiamy zewnętrznej łupiny i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju, do czasu aż się zeszkli. Marchew obieramy, gotujemy ją i kroimy w kostkę. Warzywa łączymy z natką pietruszki, startym na tarce oraz jajami.
Masę dokładnie mieszamy i doprawiamy. Formujemy małe kotlety i obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, a następnie odsączamy z nadmiru tłuszczu. Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego.
Wskazówka: Danie pysznie smakuje z surówką z marchewki, pomarańczy i pestek granatu. Połączcie te składniki ze sobą w proporcjach 1:1:0,5 i dodajcie odrobinę oliwy. Smak was zachwyci.
Źródło zdjęcia: canva/LouisHiemstra
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis