Żadne jabłko. Do śledzi w śmietanie najlepiej pasuje egzotyczny owoc
Już lada chwila świąteczne stoły uginać się będą pod rozmaitymi potrawami. Podczas wieczerzy nie może zabraknąć oczywiście również śledzia. Zaskocz swoją rodzinę niezwykłymi śledziami w śmietanie z dodatkiem mango. Ten powiew egzotyki niejednemu przypadnie do gustu.
Śledzie w śmietanie zazwyczaj podaje się w towarzystwie jabłka. My proponujemy zerwać z rutyną i dać się ponieść odrobinie fantazji. Smakowita ryba z dodatkiem mango oraz gęstego śmietanowego sosu wprost prosi się o dokładkę.
Przepis na niezwykłe śledzie w śmietanie
Składniki:
-
4 filety z matiasa w zalewie octowej
-
1 dojrzałe mango
-
1 szklanka śmietany 18%
-
2 ząbki czosnku
-
szczypta soli
-
odrobina koperku do dekoracji
Oryginalne śledzie w śmietanie z dodatkiem mango krok po kroku
Mango do śledzia w śmietanie umyj i obierz ze skóry . Usuń z owocu a pestkę, a miąższ pokrój w kostkę . Włóż owoc do miseczki i odstaw na chwilę na bok .
Przygotuj sos do śledzi w śmietanie. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę . W niewielkiej miseczce połącz czosnek ze śmietaną i szczyptą soli . Całość dokładnie wymieszaj.
Matiasy odsącz z zalewy, pokrój w mniejsze kawałki i ułóż na półmisku . Ryby przykryj przygotowanym sosem. Na wierzchu śledzi w śmietanie p oukładaj równomiernie pokrojone w kostkę mango . Przystawkę udekoruj odrobiną koperku . Mango to nie jedyny smakowity dodatek do śledzi w śmietanie . Orientalny smak śledzi zachwyci wszystkich przy świątecznym stole .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Moczysz suszone grzyby w wodzie? Inny płyn sprawdzi się o wiele lepiej. Potrawy będą aksamitne
-
Szybkie paluchy z ciasta francuskiego i boczku. Przekąska idealna nie tylko na Mundial
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama