Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycające, lekko orientalne śledzie z imbirem i miodem. Alternatywa dla tych w oleju i śmietanie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.03.2022 01:00

Zachwycające, lekko orientalne śledzie z imbirem i miodem. Alternatywa dla tych w oleju i śmietanie

śledzie
canva/Food Photos

Szukacie alternatywy dla śledzi w oleju i śmietanie? Wypróbujcie przepis na zachwycające, lekko orientalne śledzie z imbirem i miodem. Są doskonale zbalansowane, bo łączą w sobie smak słony, słodki i pikantny. Takie śledzie świetnie sprawdzą się jako przekąska lub zimna przystawka.

Śledzie to bardzo popularne, a zarazem niezwykle zdrowe ryby. Należą bowiem do tłustych ryb morskich, które są bogate w cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Najbardziej wszechstronne w użyciu są śledzie solone, a w zasadzie filety śledziowe. Po ich wymoczeniu i usunięciu z nich części soli, można je łączyć z przeróżnymi dodatkami. My zestawiliśmy je z pikantnym imbirem i słodkim miodem. Efekt jest rewelacyjny.

Zachwycające, lekko orientalne śledzie z imbirem i miodem. Alternatywa dla tych w oleju i śmietanie

Składniki:

  • 4 solone filety śledziowe

  • 2 cebule

  • 2-3 cm świeżego imbiru

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki płynnego miodu

  • sok i skórka z połowy cytryny

  • 1 łyżeczka curry

  • ok. 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Przygotowanie śledzi

Śledzie opłucz, zalej zimną wodą, mocz 2-3 godziny. W międzyczasie wymień 1-2 razy wodę. Śledzie osącz, osusz papierowymi ręcznikami, pokrój na kawałki.

Cebule obierz, pokrój w piórka. Imbir obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.

Czosnek rozetrzyj z sosem sojowym, miodem, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz z imbirem. Dodaj olej, całość wymieszaj.

Śledzie wkładaj do słoika, przekładając je pokrojoną cebulą. Całość zalej przygotowanym sosem. Słoik zakręć, wstrząśnij nim, by sos dotarł do wszystkich kawałków śledzi.

Słoik ze śledziami wstaw do lodówki na co najmniej dobę. W tym czasie składniki marynaty dobrze przegryzą się ze śledziem.

Po więcej inspiracji na pyszne śledzie zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na delikatne śledzie w śmietanie, a także na tatar ze śledzia.

imbir i miód
imbir i miód

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram