Żadne mięso i warzywa. Okrasa robi kotlety z zupełnie innego składnika
Zwykle kotlety robimy z mięsa lub z warzyw. Jednak Karol Okrasa znalazł na nie zupełnie inny sposób. Znany kucharz pyszne danie robi ze składnika, który zadziwi niejednego smakosza.
Kotlety śledziowe w wykonaniu Karola Okrasy
Przeważnie na obiad robimy kotlety mielone lub schabowe. Czasem przyrządzamy je też z warzyw i też wychodzą smaczne . Jednak kotletów z takiego składnika, jaki używa Karol Okrasa, niewiele osób się spodziewa. Wszystko dlatego, że znany kucharz kotlety przyrządza ze śledzi.
Masę robi z tych zdrowych i smacznych ryb, ale dodaje też czosnek, papryczkę chili i pieprz. Danie wychodzi apetyczne, wyraziste w smaku i aż prosi się o dokładkę . Wypróbuj przepis Karola Okrasy i zaskocz kotletami śledziowymi swoich domowników. Na pewno zjedzą je ze smakiem.
Jak zrobić kotlety śledziowe z przepisu Karola Okrasy?
Składniki:
- 400 g śledzi matiasów
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 papryczka chili czerwona
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Śledzie mocz przez godzinę, a potem zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Natkę pietruszki, chili, czosnek też bardzo drobno posiekaj i dodaj do śledzi . Składniki dokładnie wymiesza, wbij do nich jajko i wsyp bułkę tartą.
Wszystko dopraw solą i pieprzem. Kotlety śledziowe smaż na rozgrzanym oleju, ale wcześniej panieruj w bułce tartej. Kotlety powinny być usmażone na złoty kolor.
Kotlety śledziowe nie tylko w piątek
Kotlety śledziowe smakują z ziemniakami i odrobiną kwaśnej śmietany. Do tego surówka z kapusty kiszonej lub ogórków i pożywny obiad mamy gotowy . Kotlety mają wyrazisty smak i są proste w przygotowaniu. Dzięki przepisowi od Karola Okrasy zrobicie je szybko.
Polecam przepis znanego kucharza na pyszne kotlety. Będą smakowały nie tylko w piątek. Smaczne i pożywne zasmakują całej rodzinie. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić mizerię z dodatkiem pora. Radziliśmy, jak upiec ciasto najlepsze na wiosenny deser.
Źródło: kuchnialidla.pl