Smakosze.pl Przepisy Żadne mięso i warzywa. Okrasa robi kotlety z zupełnie innego składnika
Fot. Canva/peredniankina, Facebook/Karol Okrasa

Żadne mięso i warzywa. Okrasa robi kotlety z zupełnie innego składnika

13 kwietnia 2024

Zwykle kotlety robimy z mięsa lub z warzyw. Jednak Karol Okrasa znalazł na nie zupełnie inny sposób. Znany kucharz pyszne danie robi ze składnika, który zadziwi niejednego smakosza.

Kotlety śledziowe w wykonaniu Karola Okrasy

Przeważnie na obiad robimy kotlety mielone lub schabowe. Czasem przyrządzamy je też z warzyw i też wychodzą smaczne . Jednak kotletów z takiego składnika, jaki używa Karol Okrasa, niewiele osób się spodziewa. Wszystko dlatego, że znany kucharz kotlety przyrządza ze śledzi.

Masę robi z tych zdrowych i smacznych ryb, ale dodaje też czosnek, papryczkę chili i pieprz. Danie wychodzi apetyczne, wyraziste w smaku i aż prosi się o dokładkę . Wypróbuj przepis Karola Okrasy i zaskocz kotletami śledziowymi swoich domowników. Na pewno zjedzą je ze smakiem.

kotlety
Fot. Canva/Yana Gayvoronskaya
Ten przepis znalazłem w internecie. Zapiekanka gołąbkowa wyszła pysznie, starcza na kilka dni

Jak zrobić kotlety śledziowe z przepisu Karola Okrasy?

Składniki:

  • 400 g śledzi matiasów
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 papryczka chili czerwona
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Śledzie mocz przez godzinę, a potem zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Natkę pietruszki, chili, czosnek też bardzo drobno posiekaj i dodaj do śledzi . Składniki dokładnie wymiesza, wbij do nich jajko i wsyp bułkę tartą.

Wszystko dopraw solą i pieprzem. Kotlety śledziowe smaż na rozgrzanym oleju, ale wcześniej panieruj w bułce tartej. Kotlety powinny być usmażone na złoty kolor.

Kotlety śledziowe nie tylko w piątek

Kotlety śledziowe smakują z ziemniakami i odrobiną kwaśnej śmietany. Do tego surówka z kapusty kiszonej lub ogórków i pożywny obiad mamy gotowy . Kotlety mają wyrazisty smak i są proste w przygotowaniu. Dzięki przepisowi od Karola Okrasy zrobicie je szybko.

Polecam przepis znanego kucharza na pyszne kotlety. Będą smakowały nie tylko w piątek. Smaczne i pożywne zasmakują całej rodzinie. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić mizerię z dodatkiem pora. Radziliśmy, jak upiec ciasto najlepsze na wiosenny deser.

kotlety
Fot. Canva/Achanov Michael

Źródło: kuchnialidla.pl

Lidl poszedł na całość, w sobotę uwielbiane produkty dostaniesz za bezcen. Taniej nawet o 60%
Posmaruj tym schab, obtocz panierką i usmaż. Nigdy nie jadłem tak dobrych schabowych
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy