Smakosze.pl Przepisy Zakwas buraczany na barszcz czerwony według przepisu siostry Anastazji
canva/Aneta_Gu

Zakwas buraczany na barszcz czerwony według przepisu siostry Anastazji

13 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli chcesz ugotować na wigilię doskonały barszcz czerwony, już teraz nastaw zakwas buraczany. Przygotuj go według przepisu siostry Anastazji, a z pewnością nie zawiedziesz się na jego smaku. Zakwas buraczany możesz też pić, by wzmocnić organizm, a buraczki wykorzystać do sałatki.

Podstawą udanego barszczu czerwonego jest wywar warzywny, który można wzmocnić wywarem grzybowym. Jednak o kolorze i smaku całości decyduje kwas buraczany. To on sprawia, że barszcz ma pełny aromat i wyraźny smak. Zakwas buraczany możesz co prawda kupić, jednak jego przygotowanie jest na tyle proste, że naprawdę szkoda przepłacać.

Zakwas buraczany na barszcz czerwony według przepisu siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 3-4 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki soli

  • 1 piętka chleba na zakwasie

Przygotowanie zakwasu na barszcz

Buraki obierz, opłucz, pokrój w grube plastry. Ułóż je ciasno w słoju lub w kamionkowym naczyniu. Dodaj przyprawy i przekrojone na pół ząbki czosnku.

3/4 litra wody zagotuj, wymieszaj z solą, przestudź. Na wierzchu buraków połóż piętkę chleba. Całość zalej ciepłą wodą. Słój przykryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5 dni.

Gdy na wierzchu zacznie zbierać się piana, zbierz ją, a zakwas przecedź. Zakwas rozlej do wyparzonych butelek, szczelnie zakręć, wstaw do lodówki.

Buraki, które pozostały z zakwasu możesz drobniej pokroić i dodać do sałatki. Będą też dobre na przekąskę.

Wskazówka: Po nastawieniu zakwasu buraczanego pilnuj, by buraki i kromka chleba cały czas były przykryte płynem. Inaczej fermentacja może nie przebiec prawidłowo.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na barszcz czerwony według Roberta Makłowicza , a także na uszka do wigilijnego barszczu .

buraki
buraki

Źródło zdjęcia: canva/Mizina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: siostra-anastazja

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy