Smakosze.pl
Robert Makłowicz, barszcz czerwony

TRICOLORS/East News, canva/rlat

Prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza

19 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Barszcz czerwony jest obok zupy grzybowej najpopularniejszą, wigilijną zupą. Obie zupy łączy jednak doskonały aromat leśnych grzybów. Dziś przedstawimy wam przepis na prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza. Jest na tyle pyszny, że przekonało się do niego już wielu zwolenników grzybowej.

Barszcz czerwony gotuje się z dwóch wywarów — jarzynowego i grzybowego. Obowiązkowym dodatkiem jest też buraczany zakwas. Nadaje zupie doskonałego smaku, aromatu i pięknego koloru. Dlatego właśnie przygotowanie barszczu wigilijnego zacznijcie kilka dni wcześniej od nastawienia zakwasu.

zapiekanka z jajkiem

Zapiekanka śniadaniowa z ziemniaków, jajka i sera

CZYTAJ DALEJ

Prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza

Składniki:

na zakwas buraczany:

  • 2 kg buraków

  • 1 główka czosnku

  • 2-3 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

  • przestudzona, przegotowana woda

  • 1 łyżka soli

na wywar jarzynowy:

  • włoszczyzna bez kapusty

  • 1 listek laurowy

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilkanaście ziaren pieprzu

  • 2 l wody

  • sól

na wywar grzybowy:

  • 100 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków

  • 500 ml wody

  • sól

Przygotowanie barszczu czerwonego

Buraki obierz, pokrój w plasterki, umieść w słoju. Dodaj pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawy. Do wody dodaj sól, wymieszaj, ciepłą zalej buraki. Słój zamknij, wynieś na 5-7 dni w ciepłe miejsce.

Warzywa oczyść, zalej zimną wodą, dodaj przyprawy. Zagotuj na średnim ogniu, a potem gotuj, aż powstanie esencjonalny wywar.

Grzyby opłucz, zalej gorącą wodą, dodaj trochę soli. Gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie. Wyjmij je z wywaru (zachowaj do uszek czy pierogów). Wywar dokładnie przecedź.

Wywar jarzynowy przecedź, dodaj do grzybowego. Wlej też przecedzony zakwas buraczany. Całość podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania się. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Jeśli chcesz sprawdzić, jak przygotować uszka do wigilijnego barszczu, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na krokiety z kapustą i grzybami.

buraki

buraki

Źródło: canva/cookedphotos

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kanał Roberta Makłowicza na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

Przepisy

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >