Prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza
Barszcz czerwony jest obok zupy grzybowej najpopularniejszą, wigilijną zupą. Obie zupy łączy jednak doskonały aromat leśnych grzybów. Dziś przedstawimy wam przepis na prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza. Jest na tyle pyszny, że przekonało się do niego już wielu zwolenników grzybowej.
Barszcz czerwony gotuje się z dwóch wywarów — jarzynowego i grzybowego. Obowiązkowym dodatkiem jest też buraczany zakwas. Nadaje zupie doskonałego smaku, aromatu i pięknego koloru. Dlatego właśnie przygotowanie barszczu wigilijnego zacznijcie kilka dni wcześniej od nastawienia zakwasu.
Prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza
Składniki:
na zakwas buraczany:
2 kg buraków
1 główka czosnku
2-3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
przestudzona, przegotowana woda
1 łyżka soli
na wywar jarzynowy:
włoszczyzna bez kapusty
1 listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilkanaście ziaren pieprzu
2 l wody
sól
na wywar grzybowy:
100 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków
500 ml wody
sól
Przygotowanie barszczu czerwonego
Buraki obierz, pokrój w plasterki, umieść w słoju. Dodaj pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawy. Do wody dodaj sól, wymieszaj, ciepłą zalej buraki. Słój zamknij, wynieś na 5-7 dni w ciepłe miejsce.
Warzywa oczyść, zalej zimną wodą, dodaj przyprawy. Zagotuj na średnim ogniu, a potem gotuj, aż powstanie esencjonalny wywar. Grzyby opłucz, zalej gorącą wodą, dodaj trochę soli. Gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie. Wyjmij je z wywaru (zachowaj do uszek czy pierogów). Wywar dokładnie przecedź.
Wywar jarzynowy przecedź, dodaj do grzybowego. Wlej też przecedzony zakwas buraczany. Całość podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania się. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli chcesz sprawdzić, jak przygotować uszka do wigilijnego barszczu, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na krokiety z kapustą i grzybami.
Źródło: canva/cookedphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kanał Roberta Makłowicza na YouTube Zapraszamy na nasz Instagram