Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.12.2021 01:00

Prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz, barszcz czerwony
TRICOLORS/East News, canva/rlat

Barszcz czerwony jest obok zupy grzybowej najpopularniejszą, wigilijną zupą. Obie zupy łączy jednak doskonały aromat leśnych grzybów. Dziś przedstawimy wam przepis na prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza. Jest na tyle pyszny, że przekonało się do niego już wielu zwolenników grzybowej.

Barszcz czerwony gotuje się z dwóch wywarów — jarzynowego i grzybowego. Obowiązkowym dodatkiem jest też buraczany zakwas. Nadaje zupie doskonałego smaku, aromatu i pięknego koloru. Dlatego właśnie przygotowanie barszczu wigilijnego zacznijcie kilka dni wcześniej od nastawienia zakwasu.

Prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza

Składniki:

na zakwas buraczany:

  • 2 kg buraków

  • 1 główka czosnku

  • 2-3 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

  • przestudzona, przegotowana woda

  • 1 łyżka soli

na wywar jarzynowy:

  • włoszczyzna bez kapusty

  • 1 listek laurowy

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilkanaście ziaren pieprzu

  • 2 l wody

  • sól

na wywar grzybowy:

  • 100 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków

  • 500 ml wody

  • sól

Przygotowanie barszczu czerwonego

Buraki obierz, pokrój w plasterki, umieść w słoju. Dodaj pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawy. Do wody dodaj sól, wymieszaj, ciepłą zalej buraki. Słój zamknij, wynieś na 5-7 dni w ciepłe miejsce.

Warzywa oczyść, zalej zimną wodą, dodaj przyprawy. Zagotuj na średnim ogniu, a potem gotuj, aż powstanie esencjonalny wywar. Grzyby opłucz, zalej gorącą wodą, dodaj trochę soli. Gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie. Wyjmij je z wywaru (zachowaj do uszek czy pierogów). Wywar dokładnie przecedź.

Wywar jarzynowy przecedź, dodaj do grzybowego. Wlej też przecedzony zakwas buraczany. Całość podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania się. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli chcesz sprawdzić, jak przygotować uszka do wigilijnego barszczu, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na krokiety z kapustą i grzybami.

buraki
buraki

Źródło: canva/cookedphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kanał Roberta Makłowicza na YouTube Zapraszamy na nasz Instagram