Smakosze.pl

TRICOLORS/East News, canva/rlat

Prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Barszcz czerwony jest obok zupy grzybowej najpopularniejszą, wigilijną zupą. Obie zupy łączy jednak doskonały aromat leśnych grzybów. Dziś przedstawimy wam przepis na prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza. Jest na tyle pyszny, że przekonało się do niego już wielu zwolenników grzybowej.

Barszcz czerwony gotuje się z dwóch wywarów — jarzynowego i grzybowego. Obowiązkowym dodatkiem jest też buraczany zakwas. Nadaje zupie doskonałego smaku, aromatu i pięknego koloru. Dlatego właśnie przygotowanie barszczu wigilijnego zacznijcie kilka dni wcześniej od nastawienia zakwasu.

Prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza

Składniki:

na zakwas buraczany:

  • 2 kg buraków

  • 1 główka czosnku

  • 2-3 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

  • przestudzona, przegotowana woda

  • 1 łyżka soli

na wywar jarzynowy:

  • włoszczyzna bez kapusty

  • 1 listek laurowy

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilkanaście ziaren pieprzu

  • 2 l wody

  • sól

na wywar grzybowy:

  • 100 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków

  • 500 ml wody

  • sól

Przygotowanie barszczu czerwonego

Buraki obierz, pokrój w plasterki, umieść w słoju. Dodaj pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawy. Do wody dodaj sól, wymieszaj, ciepłą zalej buraki. Słój zamknij, wynieś na 5-7 dni w ciepłe miejsce.

Warzywa oczyść, zalej zimną wodą, dodaj przyprawy. Zagotuj na średnim ogniu, a potem gotuj, aż powstanie esencjonalny wywar. Grzyby opłucz, zalej gorącą wodą, dodaj trochę soli. Gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie. Wyjmij je z wywaru (zachowaj do uszek czy pierogów). Wywar dokładnie przecedź.

Wywar jarzynowy przecedź, dodaj do grzybowego. Wlej też przecedzony zakwas buraczany. Całość podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania się. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli chcesz sprawdzić, jak przygotować uszka do wigilijnego barszczu , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na krokiety z kapustą i grzybami .

buraki
buraki

Źródło: canva/cookedphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kanał Roberta Makłowicza na YouTube Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >