Robisz zakwas na żurek? Zawsze dodawaj do niego 1 składnik, wyjdzie idealny
Żurek jest bardzo popularną zupą, która gości na naszych stołach zarówno na co dzień jak i od święta. Podstawą idealnego dania jest domowy zakwas na żurek. Miej pewność, że zawsze dodajesz do niego kawałek skórki razowego chleba. Dzięki temu zakwas zrobi się szybciej, minimalizując ryzyko pojawienia się na nim pleśni.
Zakwas na żurek z dodatkiem chlebowej skórki szybciej i intensywniej się kisi. Poza oszczędnością czasu otrzymujemy dzięki temu produkt o bardziej wyrazistym smaku. Żurek na domowym zakwasie to prawdziwa uczta.
Domowy zakwas na żurek jest bardzo prostą recepturą i nie wymaga wielkich nakładów pracy. Jedyne, o czym należy pamiętać to czas niezbędny do jego powstania. Zarezerwuj ok. 5 dni na przygotowanie tego specyfiku.
Przepis na domowy zakwas na żurek
Składniki:
-
1 szklanka żytniej mąki razowej
-
3 szklanki przegotowanej wody w temperaturze pokojowej
-
skórka z kromki chleba razowego
-
4 ziarenka ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
-
4-5 ząbków czosnku
-
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
Jak przygotować zakwas na żurek- instrukcja krok po kroku
Do wysokiego słoika wsyp mąkę do zakwasu na żurek . Następnie wlej połowę ilości wymaganej wody . Energicznie wymieszaj składniki tak, aby pozbyć się wszystkich grudek .
Do dobrze wymieszanej mikstury dolej resztę wody na zakwas na żurek . Dołóż przyprawy oraz skórkę z chleba. Ponownie wszystko wymieszaj i przykryj naczynie czystą ściereczką lub gazą . Nie zakręcaj słoika zakrętką, gdyż zakwas potrzebuje stałego kontaktu z powietrzem .
Zakwas na żurek odstaw w ciepłe miejsce . Codziennie mieszaj zawartość naczynia za pomocą drewnianej łyżki . Po 5 dniach , kiedy zawartość słoika nabierze charakterystycznej kwaśnej woni, zakwas jest gotowy . Zawartość słoika przelej do szklanej butelki i przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie . Z domowego zakwasu przygotujesz rewelacyjny żurek staropolski . Wegański wersja żuru niejednego może zaskoczyć .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: