Najlepszy przepis na wegański żurek. Niebywałe, czym zastąpiono tradycyjne jajko
Żurek jest jednym z tradycyjnych dań, które pojawi się na niejednym wielkanocnym śniadaniu. Nie każdy jednak lubi mięsne przysmaki. Z nowym przepisem przyrządzicie ten klasyk w wersji całkowicie roślinnej. Koniecznie sprawdźcie, jak niewiele wysiłku wymaga.
Żurek nie musi być nudny. Z przepisem inspirowanym recepturą Jadłonomii przygotujecie wyjątkowo smaczny, lekki i bezmięsny specjał, który przypadnie do gustu całej waszej rodzinie. Dodatek jabłka zaskakująco dobrze wpisze się w uzyskaną kompozycję smakową. Spróbujecie?
Przepis na doskonały wegański żurek z jabłkiem
Składniki:
1,5 litra bulionu roślinnego
szczypta mielonych goździków
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki lubczyku
350 – 500 ml gotowego zakwasu
1 świeżo starty ząbek czosnku
1 – 2 łyżeczki świeżo startego chrzanu
4 jabłka
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na ćwiartki. Nacieramy je olejem i obsypujemy czosnkiem niedźwiedzim.
Owijamy je folią aluminiową i umieszczamy na blasze piekarnika. Pieczemy przez 20 minut. Bulion podgrzewamy wraz z majerankiem, lubczykiem i goździkami. Gdy się zagotuje, zmniejszamy moc palnika i dodajemy zakwas. Ilość zależy od naszych upodobań.
Dodajemy chrzan oraz czosnek, ścierając je wprost do zupy. Chwilę podgrzewamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Żurek podajemy z posiekaną natką pietruszki i pieczonymi jabłkami.
Możemy wzbogacić go o wegańskie kiełbaski lub zrumienione na patelni wędzone tofu. Do dania będzie pasowała także ugotowana biała fasola. Smacznego.
Po porady dotyczące przygotowania tradycyjnego żurku zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy przepis wykorzystujący białą kiełbasę. Ten natomiast zawiera wskazówki pomocne przy zakupie mięsnego specjału.
Źródło zdjęcia: canva/vinicef Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie. Prosty pomysł na pyszny obiad
Sprawdzone patenty gospodyń na miękkie mięso w gulaszu. Zawsze wychodzi boskie
Biała kiełbasa według Magdy Gessler. Słodki dodatek nadaje jej ciekawego smaku
Źródło: jadlonomia