Zalej wrzątkiem, ostudź i namocz mięso. Będzie idealnie soczyste i delikatne
Mięso wychodzi twarde i suche? Teraz możesz temu zapobiec. Wystarczy je odpowiednio zamarynować, a wyjdzie soczyste jak nigdy dotąd. Sposób jest prosty i co najważniejsze skuteczny.
Zapomnij o twardym mięsie
Mięso wyszło suche i niedobre? A do tego jest twarde niemal jak kamień? Niestety, to czasem się zdarza. Takie kulinarne rozczarowanie nie jest miłe. Zależy nam przecież, by mięso zachwycało delikatnością i soczystością. Chcemy, by dosłownie rozpływało się w ustach, a wychodzi wręcz przeciwnie.
Niektóre mięsa z natury są twarde. Należy do nich wołowina i drób. Udka i skrzydełka są najbardziej twarde . Szybko tracą wilgoć podczas gotowania. Jak zmiękczyć mięso? Kiedyś nacierano je solą i odstawiano na 20 minut. Teraz warto użyć wyjątkowej marynaty.
Marynata z herbaty zmiękczy mięso
Marynata z herbaty doskonale zmiękcza mięso . Mięso po ugotowaniu jest mięciutkie, delikatne i soczyste . Wszystko dlatego, że herbata zawiera garbniki, które w połączeniu z białkami mięsa, sprawiają, że mięso nie jest twarde. W prosty sposób można przygotować taką marynatę.
Mięso wyjdzie kruche i pyszne. Jak zrobić marynatę z herbaty? Trzeba najpierw przygotować mocny napar. Do marynaty użyj tylko pół szklanki herbaty. Mięso obtocz w napoju i odstaw na około 10 godzin. Co godzinę lub dwie, przewracaj mięso.
Soczyste mięso dzięki marynacie
Mięso po wyjęciu z marynaty przygotuj tak, jak zaplanowałeś. Można je gotować, piec lub smażyć. Marynata z herbaty nie zmieni smaku mięsa, ale wpłynie na jego strukturę. Sposób na zmiękczenie mięsa jest prosty i tani.
Warto też wiedzieć, że w przypadku jagnięciny i drobiu sprawdza się marynata z jogurtu naturalnego. Mięso obtocz w produkcie i zostaw na kilka godzin. Potem przygotuj w ulubiony sposób. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pyszny schab w 10 minut. Polecaliśmy sposób na śnieżnobiałą pościel.
Źródło: terazgotuje.pl