10-minutowy schab to hit tygodnia. Po prostu nie da się prościej
Schab przygotowany z tym przepisem smakiem przebija gotowe wędliny ze sklepu. Rodzina nie uwierzy, że przygotowałaś coś tak smacznego w tak krótkim czasie. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić schab, który zachwyci każdego. Przygotowanie jest banalne.
Ten schab nie ma sobie równych
Najpopularniejszym, a zarazem ulubionym mięsem wśród Polaków jest schab. Nie ma się co dziwić, bo stosunkowo niska cena i możliwość przygotowania z niego wielu potraw sprawia, że sięgamy po to niego tak często. Nie każdy jednak wie, że z tego mięsa przyrządzisz nie tylko smaczne danie, ale też wyborną wędlinę.
Szybki przepis na schab poznasz w dalszej części tekstu. Cały proces jest łatwy i nieskomplikowany, dlatego nawet się nie zastanawiaj, robić, czy nie robić. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przyrządzić schab.
Tak znajdziesz każdego prawdziwka, musisz tylko pamiętać o 1 rzeczySchab i kilka składników
Przed poznaniem przepisu na schab, musisz poznać składniki, które są potrzebne do przygotowania wędliny. Nie ma ich zbyt wiele. Najważniejsze jest przede wszystkim schab. Kup go w sprawdzonym sklepie mięsnym i zwróć uwagę, aby był świeży i posiadał jak najmniejszą przerostów. Oprócz mięsa potrzebne będą także przyprawy i składniki, które nadadzą wędlinie odpowiedniego smaku. Produkty wraz z proporcjami znajdują się na liście poniżej.
Składniki:
- 800 g schabu
- 2 l wody
- 65 g soli
- 70 g musztardy
- 80 g majonezu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka tymianku
Szybki przepis na schab
Do dużego garnka wlej wodę i dodaj majonez oraz musztardę. Wsyp pieprz, sól, ziele angielskie oraz włóż liście laurowe. Ząbki czosnku rozgnieć i dodaj do garnka. Wsyp także oregano i tymianek. Dokładnie wymieszaj składniki, a następnie doprowadź je do zagotowania.
We wrzącej zalewie ułóż mięso. Gotuj je przez 5 minut, a potem pozostaw je do wystygnięcia. Ponownie gotuj mięso przez 5 minut i postaw je do wystygnięcia. Na koniec odcedź mięso i przechowuj je w lodówce. Schab wystarczy kroić na plastry i podawać na śniadanie lub kolację.