Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > 10-minutowy schab to hit tygodnia. Po prostu nie da się prościej
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 04.10.2024 18:35

10-minutowy schab to hit tygodnia. Po prostu nie da się prościej

schab
Fot. YouTube/e-PrzepisyKulinarne

Schab przygotowany z tym przepisem smakiem przebija gotowe wędliny ze sklepu. Rodzina nie uwierzy, że przygotowałaś coś tak smacznego w tak krótkim czasie. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić schab, który zachwyci każdego. Przygotowanie jest banalne. 

Ten schab nie ma sobie równych

Najpopularniejszym, a zarazem ulubionym mięsem wśród Polaków jest schab. Nie ma się co dziwić, bo stosunkowo niska cena i możliwość przygotowania z niego wielu potraw sprawia, że sięgamy po to niego tak często. Nie każdy jednak wie, że z tego mięsa przyrządzisz nie tylko smaczne danie, ale też wyborną wędlinę.

Szybki przepis na schab poznasz w dalszej części tekstu. Cały proces jest łatwy i nieskomplikowany, dlatego nawet się nie zastanawiaj, robić, czy nie robić. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przyrządzić schab. 

scha b.jpg
Fot. Canva/Alexander62
Tak znajdziesz każdego prawdziwka, musisz tylko pamiętać o 1 rzeczy

Schab i kilka składników

Przed poznaniem przepisu na schab, musisz poznać składniki, które są potrzebne do przygotowania wędliny. Nie ma ich zbyt wiele. Najważniejsze jest przede wszystkim schab. Kup go w sprawdzonym sklepie mięsnym i zwróć uwagę, aby był świeży i posiadał jak najmniejszą przerostów. Oprócz mięsa potrzebne będą także przyprawy i składniki, które nadadzą wędlinie odpowiedniego smaku. Produkty wraz z proporcjami znajdują się na liście poniżej.

Składniki:

  • 800 g schabu
  • 2 l wody
  • 65 g soli
  • 70 g musztardy
  • 80 g majonezu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe 
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka tymianku

Szybki przepis na schab

Do dużego garnka wlej wodę i dodaj majonez oraz musztardę. Wsyp pieprz, sól, ziele angielskie oraz włóż liście laurowe. Ząbki czosnku rozgnieć i dodaj do garnka. Wsyp także oregano i tymianek. Dokładnie wymieszaj składniki, a następnie doprowadź je do zagotowania. 

We wrzącej zalewie ułóż mięso. Gotuj je przez 5 minut, a potem pozostaw je do wystygnięcia. Ponownie gotuj mięso przez 5 minut i postaw je do wystygnięcia. Na koniec odcedź mięso i przechowuj je w lodówce. Schab wystarczy kroić na plastry i podawać na śniadanie lub kolację. 

gootwany schab.jpg
Fot. Canva/ALEAIMAGE